Modele de foișoare închise sau cum să creezi o oază funcțională și de relaxare în propria curte sau grădină

Imaginează-ți că poți transforma spațiul exterior din preajma casei, în prezent subutilizat, într-o adevărată oază de relaxare care-ţi oferă confort tot timpul anului, extrem de atractivă din punct de vedere vizual - un adevărat refugiu pentru petrecerea timpului liber acasă, un loc retras pentru lucru sau dimpotrivă, primitor, pentru socializare cu prietenii și invitații, la diverse evenimente personale.Modele de foisoare inchise sau cum sa creezi o oaza functionala si de relaxare in propria curte sau gradinaAcest vis poate deveni realitate prin amenajarea unui foișor închis, dotat cu sisteme moderne de închidere, de ultimă generație.

Un model de foișor închis construit în curtea casei, în mod independent, adiacent sau lipit de locuință va asigura protejarea mobilierului de exterior în timpul sezonului rece, creând totodată un spațiu suplimentar locuibil, cu o suprafață deloc de neglijat, la costuri relativ reduse și cu o izolare termică și fonică excelente, grație includerii unor sisteme de închidere a teraselor cu sticlă, glisante sau culisante.


Închise cu aceste sisteme versatile, foișoarele moderne oferă o soluție dinamică pentru nevoile tale, un spaţiu amenajat în aer liber, elegant, funcțional și rezistent la intemperii. Indiferent dacă preferi stilul contemporan al unui design modern sau eleganța atemporală a pavilioanelor tradiționale, există un model perfect de foișor închis care așteaptă să se integreze în curtea ta.

Foișoare moderne închise - considerații inițiale privind alegerea unui model

Modele de foisoare inchide - foisor de curte inchis cu sistem glisant de ferestre


În încercarea de a-ți crea un spaţiu nou separat de locuință sau în prelungirea acesteia, este esențial să începi prin a explora lumea diversă și captivantă a foișoarelor de grădină închise. Fiecare model are elementele și caracteristicile sale unice de design, fapt care te asigură că există o soluție potrivită pentru gusturile și cerințele oricărui proprietar de casă cu grădină sau curte interioară.


  1. Elemente de stil ale foișoarelor închise
  2. Foișoarele închise pot fi construite într-o gamă largă de forme și dimensiuni, fiecare model fiind creat pentru a răspunde tuturor preferințelor și funcționalităților dorite. De la elegant și modern până la atemporal și chiar tradițional, decizia privind stilul pe care viitorul tău foișor îl va avea poate fi dificilă la început. Iată unele considerații care te-ar putea ajuta să te hotărăști mai ușor:

    John DOE • CEO al Companiei Mele
    • Eleganță contemporană. Dacă te simți atras de arhitectura contemporană și preferi liniile curate,Modele de foisoare inchise - foisor alipit de cladirea principala estetica minimalistă şi suprafeţele vitrate mari, foișoarele închise moderne care includ în materialele de construcţie metalul și sticla sunt alegerea perfectă. Printr-un design geometric îndrăzneț și integrarea perfectă a materialelor, aceste pavilioane conferă stil şi rafinament întregului ansamblu
    • Farmecul unui aspect clasic. Pentru cei cu înclinație pentru eleganța atemporală și sentimente de nostalgie, foișoarele tradiționale închise oferă o alură arhitectonică captivantă. Adesea prezentând detalii complicate și ornamentări exterioare și interioare maiestrit realizate, aceste pavilioane întruchipează grația de altădată și aduc mai aproape atmosfera vremurilor trecute. Lemnul și acoperișurile clasice din șindrilă bituminoasă sau cu țigle metalice, care imită la perfecțiune teracota, sunt alegeri evidente în cazul acestui stil.
  3. Considerații primare privind proiectarea unui foișor
  4. Înțelegerea considerentelor cheie privind designul te va ajuta să iei o decizie informată la alegerea modelului perfect de foișor închis pentru curtea ta.

    John DOE • CEO al Companiei Mele
    • Stiluri de acoperiș. Foișoarele închise oferă o gamă largă de opțiuni de stil pentru acoperiș, de la acoperișuri cu frontoane, până la acoperișuri mai simple, în formă de piramidă sau cupolă. Fiecare stil contribuie la estetica generală a obiectivului, dar influenţează totodată atât ventilația, cât și atmosfera generală a foișorului. Mai multă lumină și o protecție la fel de bună ca a unui acoperiș clasic o poți obține apelând la un acoperiș fix cu sticlă, care va crea un spațiu de relaxare luminos, aerisit și izolat termic, chiar și în sezonul de iarnă, fără a mai menționa aici și aspectul modern și avangardist pe care îl oferă foișorului, ca întreg. De exemplu, poți alege să integrezi sisteme de acoperiș retractabil care pot fi deschise cu ușurință în zilele însorite și închise pe timp de ploaie sau zăpadă. Aceste soluții motorizate îți permit să te bucuri de priveliștea exterioară în timp ce interiorul foișorului rămâne protejat.
    • Materialele pentru pereții de închidere. Selecția materialelor pereților foișorului închis joacă un rol însemnat în definirea caracterului și funcționalității acestuia. Materialele comune includ sticla cu tâmplărie din aluminiu sau clasica și oarecum învechita soluție a tâmplăriei din PVC, policarbonatul, lemnul sau zidăria, fiecare cu avantajele sale distincte și estetica vizuală proprie. De bună seamă, dacă vrei să beneficiezi de un confort superior, alegerea ta privind realizarea pereților foișorului închis ar trebui să se îndrepte către modernele sisteme de închidere a teraselor cu sticlă care sunt atât termoizolante, cât și fonoizolante şi care permit în același timp să pătrundă o cantitate mare de lumină naturală în interiorul foișorului. Modele de foisoare inchise - foisor amplasat intr-o curte d emici dimensiuni
    • Configurarea ferestrelor foișorului. Amplasarea strategică și designul ferestrelor au un impact semnificativ asupra iluminatului, ventilației și conexiunii vizuale a modelului de foișor ales cu peisajul din jur. Configurațiile optime ale ferestrelor asigură un echilibru armonios între formă și funcție. Desigur, poți folosi cu succes sisteme culisante pentru închiderea terasei sau, în funcție de proiectul foișorului, sisteme glisante cu sticlă termoizolantă, beneficiind astfel de un nivel înalt de ergonomie la acționare, pe lângă designul modern și aspectuos.
  5. Accesorii la soluțiile de închidere a foișoarelor
  6. În afară de sistemele de închidere prezentate anterior, orice model de foișor închis poate beneficia, suplimentar, și de unele accesorizări care vin să completeze confortul și ergonomia de utilizare.

    John DOE • CEO al Companiei Mele
    • Perdele și draperii. Instalarea draperiilor sau a perdelelor cu modele variate și tipuri diferite de acționare în perimetrul foișorului oferă o modalitate simplă, dar eficientă, de a crea o incintă intimă sau de a te proteja de lumina puternică a soarelui. Optează pentru țesături rezistente la intemperii, care oferă nu doar intimitate, ci și scut împotriva razelor solare.
    • Panouri Roll-Up. Panourile roll-up, realizate din materiale transparente sau colorate, sunt ușor de instalat și îți permit să adaptezi deschiderea foișorului în funcție de vreme. Le poți deschide în timpul zilelor caniculare sau averselor de ploaie și le poți rula pentru a te bucura de frumusețea grădinii în zilele calme și senine sau pe timpul serilor pentru a te bucura de răcoare. Jaluzele plisate sunt, de asemenea, un sistem de umbrire modern și elegant, oferind spațiilor în care sunt montate o atmosferă intimă și plăcută
    • Plase de țânțari. Bucură-te de aer liber fără neplăcerile cauzate de țânțari și insecte prin încorporarea unei plase de țânțari în sistemul de închidere ales pentru foișorul tău. Această soluție simplă îți oferă o ambianță încântătoare, asigurând, în același timp, petrecerea unui timp de calitate în foișor fără stresul dat de insecte.


Amenajarea unui model de foișor închis - etape și pași necesari pentru proiectare și construire

Modele de foisoare inchise - foisor inchis amplasat lipit de gardul unei proprietati

Deși alegerea modelului perfect este importantă, înțelegerea procesului de a aduce la viață foișorul de vis este la fel de importantă. Urmând toate aceste etape privind construcția unui model de foișor închis, vei fi la curent cu implicațiile pe care le are un astfel de obiectiv.

  • Pasul 1 - Planificare și proiectare

Primul pas fundamental în construirea unui foișor închis este planificarea și proiectarea meticuloasă. Colaborează cu un arhitect sau un designer de interior cu experiență pentru a-ți traduce viziunea într-un plan tangibil. Ia în considerare factori precum dimensiunea, aspectul și orientarea foișorului, asigurându-te că acesta completează caracteristicile existente ale curții sau grădinii și maximizează utilizarea spațiului disponibil.

Modele de foisoare inchise - ffoisor inchis in cadrul unei curti

Alegerea locului de amplasare este cea mai importantă în această etapă. Poți amplasa foișorul în spatele casei, dacă dispui de spațiu suficient în acea zonă. În caz contrar, poți opta pentru zona din fața casei sau îl poți amenaja lipit de peretele lateral al clădirii, în funcție de configurația topografică a imobilului. 


În timpul fazei de planificare, explorează fezabilitatea diferitelor materiale și finisaje care se aliniază cu modelul de foișor închis pe care l-ai ales. Este important să optezi pentru materiale durabile și rezistente la intemperii, care vor rezista la testul timpului și te vor asigura că foișorul va avea o durată îndelungată de folosire, în condiții optime.


Foișoarele închise pot fi construite din lemn, metal, zidărie sau piatră și chiar din PVC, fiecare material având o serie de avantaje și dezavantaje.


  • Am nevoie de autorizație de construire pentru un foișor?

Înainte de a începe proiectul de construire a foișorului închis, este bine să te asiguri că ai obținut autorizația de construire și aprobările necesare de la autoritățile locale, dacă este cazul. Reglementările actuale din domeniul construcțiilor nu prevăd în mod explicit nevoia unei autorizații de construire pentru un foișor în curtea proprie, dar, pentru siguranță, este indicat să apelezi la autoritatea locală pentru o informare corectă, legată de proiectul avut în vedere și de amplitudinea acestuia.

  • Fundația și podeaua foișorului

Fundația servește drept coloana vertebrală a foișorului tău închis, oferind stabilitate și sprijin structurii. În funcție de dimensiunea foișorului și de condițiile solului din curtea personală, echipa de constructori va determina cel mai potrivit tip de fundație, cum ar fi adâncimea săpăturii pentru centura din beton și fixarea pilonilor structurali.

Modele de foisoare inchise - foisor inchis amplasat pe un teren inalt

Fundația este o componentă esenţială care necesită o instalare profesională pentru a asigura integritatea structurală a foișorului tău închis. De asemenea, podeaua foișorului poate fi realizată pe o structură de lemn înălțată deasupra platformei fundației. Podeaua se poate realiza din scânduri din lemn așezate liniar sau respectând anumite modele în funcție de forma foișorului. La acest pas trebuie avută o grijă deosebită la planeitatea structurii, pentru a obține o podea perfect orizontală.

  • Încadrare și construcție

Cu fundația și podeaua realizate și pilonii de rezistență bine amplasați, poate începe construcția cadrului foișorului închis. Constructorii îl vor asambla conform proiectării și specificațiilor prezentate în faza de planificare. Cadrul este scheletul care stă la baza structurii foișorului și este nevoie de precizie și atenție la detalii.

Modele de foisoare inchise - foisor inchis lipit de o cladire de locuinte

În această etapă, materialele alese pentru foișor vor fi integrate cu grijă, fie că este vorba de lemn, metal sau o combinație de materiale, pentru un aspect armonios al întregului ansamblu, păstrând funcționalitatea aleasă pentru spaţiul respectiv.

  • Acoperiș și incintă

Sistemul de acoperiș al unui foișor închis este un element important, oferind protecție la intemperii și adăugând unicitate structurii. În funcție de model și design, materialul pentru acoperiș poate varia de la șindrilă bituminoasă și țiglă metalică până la panouri din policarbonat sau sisteme din sticlă pentru cele mai moderne și avangardiste modele de foișoare închise.

Modele de foisoare inchise - foisor inchis prevazut cu cuptor

Odată definitivată structura acoperișului, este timpul să te ocupi de închiderea incintei foișorului. Această fază implică adăugarea de pereți sau panouri pentru a închide structura și a crea un mediu confortabil și intim al foișorului închis. În această etapă poți alege, de exemplu, sistemele de închidere a teraselor cu sticlă, pentru a obține un foișor perfect izolat termic și fonic la nevoie și uși culisante din termopan, pentru a asigura ergonomia accesului și modalități multiple de aerisire. Pe lângă panorama vizuală largă pe care o oferă atât la deschiderea, cât şi la închiderea sistemului, panourile glisante se manevrează uşor şi rapid, iar prin plierea şi parcarea lor la capăt de şină te ajută să optimizezi în mod corespunzător spaţiul disponibil.

  • Finisaje și detalii suplimentare

Pe măsură ce construcția se apropie de finalizare, finisajele și detaliile vin în prim-plan. De la elementele ornamentale până la stratul final de vopsea și lacuri speciale, aceste detalii amplifică valoarea estetică a foișorului tău închis și contribuie la imprimarea caracterului său unic.

Modele de foisoare inchise - foisor inchis modern cu sistem glisant in curtea unei case

  • Elemente de amenajare și peisagistică

Cu foișorul închis acum devenit realitate, este momentul să-ți îndrepți atenția către peisajul din jur. Îmbunătățește cadrul ambiental exterior prin amplasarea strategică a elementelor de amenajare a terenului curții sau grădinii - plante, flori și elemente ornamentale, pentru a crea un cadru armonios între foișor și mediul înconjurător.

Foișoare de grădină închise - modele, tipuri și idei de foișoare închise din care poți alege

Modele de foisoare inchise - foisor inchis cu acoperis clasic in curtea unei case

Dacă îţi este dificil să alegi un model de foișor închis şi nu ești deja hotărât asupra a ceea ce ți-ai dori ca aspect vizual și ca utilitate, iată câteva soluții de închidere a unui foișor, care ți-ar putea oferi câteva idei interesante:

  • Foișoare de tip ”Garden Retreat”

Foișoarele de tip refugiu în grădină simbolizează liniștea și pacea, oferind un loc retras în mijlocul naturii. Aceste modele de foișoare închise intime se află adesea în mijlocul unei grădini luxuriante sau sunt amplasate discret într-un colț retras al curții. Cu amprenta lor mai mică la sol, oferă o evadare confortabilă, invitându-te să te relaxezi și să te răsfeți în liniște deplină, mai ales dacă alegi o amenajare cu sticlă a foișorului închis. 


Ideale pentru contemplare, lectură sau meditație, foișoarele de grădină pot fi decorate adesea la exterior cu zăbrele din lemn și detalii ornamentale care adaugă un plus de farmec. Designul închis te protejează de elementele naturii, permițându-ți să te bucuri de frumusețea naturii pe tot parcursul anului.


  • Incinte pentru terasă

Incintele pentru terasă pot fi încadrate cu ușurință ca modele de foișoare închise versatile care extind spațiul locuibil al casei, oferind o zonă confortabilă și adăpostită pentru divertisment în aer liber. Aceste foișoare sunt integrate perfect cu terasa sau veranda existentă, creând o tranziție fluidă între habitatul interior și cel exterior al proprietății tale.


Cu sistemele de închidere a teraselor cu sticlă, aceste modele de foișoare îmbrățișează lumina naturală, oferind, în același timp, protecție împotriva vântului, ploii, a frigului ori a căldurii excesive. Un astfel de foişor îţi oferă un cadru încântător pentru a găzdui întruniri, mese în aer liber sau, pur și simplu, pentru a te bucura în linişte de priveliștea curții tale.


  • Modele de foișoare lângă piscină

Pentru un plus de relaxare în propria curte, foișoarele amplasate lângă o piscină oferă echilibrul perfect între un aspect fastuos și funcționalitate. Aceste foișoare închise sunt poziționate strategic lângă piscina din curtea casei, oferind o oază umbrită pentru a te relaxa și a petrece timp de calitate în sezonul estival.


Foișoarele de lângă piscină au adesea un design aerisit, cu deschideri mari pentru a asigura vedere neobstrucționată la piscină și la peisajul înconjurător. De asemenea, oferă protecție împotriva razelor soarelui și servesc ca o zonă convenabilă pentru depozitarea articolelor necesare (prosoape, snacksuri sau băuturi răcoritoare).


  • Modele de foișoare pentru divertisment

Foișoarele pentru petrecerea timpului liber și pentru divertisment sunt ceva mai mari ca dimensiuni, fiind concepute pentru a găzdui evenimente și petreceri private. Aceste foișoare închise sunt o piesă de referință în curtea ta, atrăgând atenția prin arhitectura lor impresionantă și interioarele spațioase.

Modele de foisoare inchise - foisor alipit de zidurile curtii interioare ale unei case

Echipate cu funcții avansate, cum ar fi bucătării încorporate, cuptoare cu grătar, zone de luat masa și sisteme audio-vizuale, aceste modele de foișoare amplifică experiențele de divertisment în aer liber. Ele sunt cadrul suprem pentru ocazii festive, sărbători și evenimente sociale memorabile. Pentru a nu deranja vecinii, aceste foișoare pot fi, de asemenea, prevăzute cu sisteme de închidere cu sticlă care ajută la izolarea fonică și termică a interiorului.

  • Modele de foișoare închise multifuncționale

Îmbrățișând versatilitatea, modelele de foișoarele închise multifuncționale sunt concepute pentru a se adapta nevoilor și preferințelor proprietarilor, aflate în continuă schimbare. Aceste foișoare au caracteristici transformabile, cum ar fi pereți retractabili, pereți despărțitori detașabili și mobilier modular, care îţi permit personalizarea spaţiului în funcție de cerințele proprii. Printre ideile de închidere a unui foișor multifuncțional se numără și sistemele culisante sau sistemele glisante cu sticlă termoizolantă, acestea oferind intimitate, protecție, confort și luminozitate.

Modele de foisoare inchise - foisor inchis in curtea unei case

De la realizarea unui colț confortabil de lectură la amenajarea unui loc de petrecere în aer liber, foișoarele multifuncționale oferă o multitudine de posibilități, fiind potrivite diverselor stări de spirit.


În concluzie, soluțiile moderne de închidere a foișoarelor îți permit să-ți personalizezi locul special de recreere din propria curte sau grădină, adaptând foișorul la nevoile și preferințele tale. Alegerea și construirea unui model de foișor preferat în curtea proprie este, astfel, o opțiune demnă de luat în considerare, atât pentru relaxarea proprie, dar și pentru creșterea valorii proprietății, în general.


Surse foto: Valedo.ro; Pixabay.com








Modele de foișoare închise sau cum să creezi o oază funcțională și de relaxare în propria curte sau grădină
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Oana Diaconescu 17 august, 2023
Partajați această postare
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu
Balcon închis: cum să-ţi transformi balconul într-un spațiu funcţional şi estetic
Idei, modele şi decoraţiuni pentru o amenajare excelentă