Amenajarea unui restaurant: de la design și culoare, la o experiență culinară de neuitat

Restaurantele sunt mult mai mult decât simple spații în care oamenii merg să ia prânzul sau cina; în realitate, socializarea este unul dintre principalele motive pentru care multe persoane aleg să le frecventeze, alături de experiența gastronomică de care se pot bucura. 

Prin abordarea cu atenție și creativitate a fiecărui detaliu, îți poți crea un business de succes în jurul ideii unui restaurant care să nu fie doar un loc unde oamenii vin să mănânce, ci și o destinație pentru o experiență culinară de neuitat.



Poza de Scott Webb pe Unsplash.com

Poză de Scott Webb (Unsplash.com)

1.  Amenajarea unui restaurant memorabil: design și cromatică

Amenajare restaurant - terasa nunta inchisa cu sticla, covor rosu la intrare

Poză Valedo Systems


În industria ospitalității, experiența oferită clientului este unul dintre principalele aspecte de avut în vedere pentru dobândirea popularității și atingerea, în cele din urmă, a succesului. În acest scop, pe lângă preparatele apetisante, gustoase și din ingrediente naturale, respectiv igiena impecabilă și o servire ireproșabilă, primul lucru pe care un client îl va observa este amenajarea restaurantului.

1.1. Amenajări interioare pentru restaurante: criterii de care să ții cont 

Dacă îți dorești o amenajare realmente memorabilă pentru restaurantul tău, atunci ea trebuie să îmbine armonios funcționalitatea cu stilul și să aibă și câteva elemente distinctive. Astfel, criteriile de urmărit cu prioritate sunt cel puțin următoarele:


  1. Stilul și conceptul. Ca proprietar, viziunea ta trebuie să se reflecte atât asupra meniului, cât și asupra designului interior. Pornind de la felurile de mâncare pe care vrei să le servești în restaurantul tău, va trebui să alegi și un stil de amenajare care să se potrivească. Poate fi vorba despre un restaurant elegant și sofisticat, unul lejer și prietenos sau unul tematic - care spune o poveste diferită fiecărui client care îi calcă pragul. 
  2. Fluxul de circulație. Modul în care planifici spațiul trebuie să fie plăcut din punct de vedere vizual, însă nu poate fi lipsit de pragmatism. Este foarte important ca atât clienții, cât și personalul, să se poată deplasa cu ușurință în interiorul restaurantului. Intrarea și zonele de primire, apoi spațiul de servire și ieșirea trebuie să fie bine delimitate și să nu creeze blocaje sau confuzii.
  3. Confort și comoditate. Desigur, cel mai important rămâne ca preparatele servite să fie gustoase, însă la fel de mult contează și cum se simt clienții în timpul mesei. Mobilierul trebuie să fie confortabil și să ofere oaspeților o experiență plăcută. Cel mai bine ar fi să te orientezi spre scaune și mese ergonomice, cu stiluri în acord cu designul general al restaurantului. 
  4. Iluminatul. Este foarte important ca restaurantul să fie luminos. Pe lângă faptul că lumina creează o atmosferă plăcută, ea poate și să extindă sau lărgi spațiul, din punct de vedere vizual. Lumina trebuie să fie suficientă pentru a crea o atmosferă plăcută, dar nu excesivă sau orbitoare. Poți folosi diferite surse de iluminat, pentru a accentua anumite zone sau pentru a crea un aer mai intim în unele colțuri. 
  5. Ambianță și atmosferă. Amenajarea interioară ar trebui să contribuie la crearea unui climat care să se potrivească atât zonei în care este amplasat restaurantul, cât și conceptului, respectiv stilului acestuia. Poți folosi elemente decorative, un anumit gen muzical și diverse alte detalii, pentru a accentua atmosfera și a crea o experiență memorabilă pentru clienți.
  6. Durabilitate și ușurință în întreținere. Alege materiale și finisaje durabile, care să reziste în timp și să fie ușor de întreținut. Este important ca restaurantul să arate impecabil în fiecare zi și să nu necesite costuri mari de întreținere sau reparații frecvente, iar amenajarea poate contribui semnificativ la atingerea acestui obiectiv.

Amenajari interioare restaurante - restaurant scaune gri, lampi portocalii suspendate, o doamna pregateste meselePoză de Louis Hansel (Unsplash.com)

Ghidându-ți alegerile după aceste criterii și păstrând permanent în minte nevoile și preferințele pe care le-ai anticipat pentru publicul țintă, ai toate șansele să creezi un spațiu atrăgător și să oferi o experiență de neuitat.

1.2. Amenajarea restaurantului tău: alege culorile potrivite

Amenajare restaurant - femeie care lucreaza la o masa, langa fereasta unui restaurant

Poză de Freepik (Freepik.com)


Culorile au capacitatea de a transforma radical orice spațiu, conferindu-i o luminozitate deosebită sau dimpotrivă, o atmosferă mai intimă, oferindu-i fie un aspect rafinat, fie mai mult dinamism. Cromatica restaurantului este un aspect pe care îl poți exploata cu scopul de a influența atmosfera din cadrul acestuia. Astfel, culorile calde și tonurile naturale vor crea o senzație de confort și căldură, în timp ce culorile reci sunt mai aproape de ideea de eleganță și rafinament:

  • Culori calde pentru un climat primitor. Anumite nuanțe de crem, auriu, maro sau portocaliu pot crea o atmosferă caldă și primitoare și sunt ideal de folosit în restaurantele care urmăresc să inspire clienților relaxare, degajare și confort. 
  • Culori neutre pentru un aspect elegant și rafinat. Culorile neutre, respectiv alb, gri ori bej, sunt potrivite pentru restaurantele în care se dorește obținerea unui aspect elegant și rafinat. Fiind extrem de  versatile se potrivesc cu foarte multe stiluri de amenajări interioare, facilitând accentuarea altor elemente decorative, pentru un design cât mai personal.
  • Culori vibrante pentru un aspect energic și modern. Dacă dorești să oferi restaurantului tău un caracter mai energic și modern, poți opta pentru culori vibrante: roșu, verde închis, albastru închis sau galben. Aceste culori vor adăuga vitalitate spațiului și vor inspira clienților mai mult entuziasm. 
  • Combinații armonioase de culori. Poți utiliza inclusiv combinații de culori, pentru a crea un contrast plăcut și interesant în amenajarea restaurantului. De exemplu, poți folosi culori complementare sau culori opuse, dar din aceeași paletă, pentru a obține un efect vizual armonios și echilibrat. În plus, texturile pot adăuga adâncime și efecte vizuale interesante, așa că și acestea pot fi integrate.

Este important să ai în vedere inclusiv psihologia din spatele culorilor atunci când alegi paleta de nuanțe pentru restaurantul tău. De exemplu, albastrul poate transmite o senzație de calm și relaxare, în timp ce roșul poate stimula apetitul și poate crea o atmosferă vibrantă. 

Amenajare restaurant - restaurant mare, scaune pe portocaliu, ferestre mariPoză de Nick Karvounis (Unsplash.com)

În același timp, în amenajarea unui restaurant există și culori pe care ar fi indicat să le eviți, din diferite motive:

  • Negru în exces. Deși poate fi elegant și sofisticat, negrul utilizat în exces va face ca spațiul să pară închis și neprimitor. Îl poți folosi, bineînțeles, dar cu moderație și în combinație cu unele culori mai luminoase ori texturi mai vesele, pentru a nu crea un aspect cenușiu și sumbru. 
  • Verde neon. Verdele poate fi o alegere minunată pentru un restaurant, aducând calm și prospețime. Însă, nu se poate spune același lucru despre nuanțele stridente ale acestuia, precum verdele neon, care pot fi extrem de obositoare pentru ochi, conducând la o atmosferă complet opusă celei intenționate. 
  • Alb pur. Albul rămâne o opțiune populară pentru restaurante, fiind rafinat și elegant, dar are nevoie de câteva pete de culoare pentru a fi pus în valoare. Altfel, atmosfera va fi una fără personalitate și de care clienții nu vor fi niciodată atrași. 
  • Portocaliu aprins. Similar verdelui neon, și această nuanță poate fi prea stimulativă, influențând negativ starea de spirit sau apetitul clienților. De aceea, ar fi mai bine să te concentrezi pe alte variante ale acestei culori, dacă te atrage în mod deosebit.

Indiferent de culorile pe care le alegi, asigură-te că acestea se potrivesc cu particularitățile și conceptul restaurantului tău și că obții o atmosferă plăcută și de neuitat pentru clienți. De asemenea, poți consulta oricând un designer sau un specialist în amenajări interioare, pentru a primi sfaturi și sugestii personalizate, în funcție de nevoile și preferințele tale.

2.  Amenajări de restaurante cu sticlă: maximizează potențialul spațiului tău

Amenajari restaurante - terasa de nunta cu sistem glisant de sticla

Poză Valedo Systems


Amenajarea unui restaurant integrând diferite soluții de compartimentare sau închidere cu sticlă îți aduce o serie de avantaje și un design deosebit. Însă, necesită o planificare atentă și o abordare creativă, pentru a maximiza potențialul unui astfel de concept și a-l armoniza cu alte criterii importante.

  1. Ferestre largi sau pereți de sticlă. Conexiunea între interior și exterior, mai ales acolo unde exteriorul este unul deosebit, poate fi oferită și menținută cu ajutorul unor pereți sau ferestre mari din sticlă.
  2. Dacă spațiul îți permite, poți amenaja o grădină interioară sau o terasă în aer liber, unde clienții să poată degusta mâncarea comandată într-un mediu natural și plăcut. Ca avantaj suplimentar de luat în considerare, geamurile glisante pentru terasă permit transformarea ei într-un spațiu interior închis sau deschis în funcție de nevoi, condiții meteorologice sau preferințele clienților. Astfel, restaurantul poate fi adaptat ușor la diferitele sezoane sau evenimente speciale. În aceeași direcție, poți alege ușile culisante pentru terasă sau un sistem glisant cu sticlă termoizolantă pentru terase, care creează o conexiune fluidă între interiorul și exteriorul restaurantului, permițând clienților să se bucure de priveliștea și aerul proaspăt al terasei. De asemenea, utilizarea lor permite extinderea spațiului utilizabil la orele de vârf, oferind mai multe locuri pentru clienți și creând o atmosferă deschisă și primitoare.
  3. Într-un restaurant de mari dimensiuni, ar putea să fie utile și soluțiile de compartimentare interioară cu sticlă, prin care poți crea zone VIP sau mai retrase, pentru a răspunde nevoilor de liniște și confidențialitate ale anumitor clienți. Avantajul este că acest tip de compartimentare oferă intimitate, fără a crea o senzație de închidere sau de înghesuială, păstrând eleganța și rafinamentul localului. Suplimentar, având în vedere că sticla poate afecta inclusiv acustica și izolarea termică a spațiului, asigură-te că iei în considerare aceste și aspecte în proiectarea și amenajarea spațiului.
  4. Ia în calcul opțiunea unui sistem de acoperiș din sticlă, care permite pătrunderea abundentă a luminii naturale, creând o atmosferă luminoasă și plăcută pentru clienți. Un acoperiș din sticlă poate oferi protecție împotriva fenomenelor meteorologice mai puțin prietenoase, precum ploaia, zăpada sau vântul, permițând clienților să se bucure de terasă în orice moment, fără constrângeri sau limitări. De asemenea, un acoperiș din sticlă reduce necesitatea utilizării iluminării artificiale în timpul zilei, contribuind la economisirea energiei, în plus față de izolarea termică și fonică pe care ți le oferă. Toate acestea vor asigura o temperatură confortabilă în interiorul restaurantului, la un nivel minim de costuri de încălzire și răcire. 

În afară de elementele structurale, poți integra în decor și diverse accesorii din sticlă, cu scopul de a completa designul interior al restaurantului: lămpi, vaze, boluri sau alte decorațiuni care pot adăuga un accent subtil și rafinat în amenajare. Cu siguranță, integrarea creativă a sticlei în amenajarea restaurantului tău va aduce un plus de eleganță, luminozitate și modernitate spațiului, oferind clienților o experiență cu adevărat fabuloasă, de care vor dori să se bucure de fiecare dată când revin.

3.  Amenajarea unui restaurant mic: cum să abordezi provocările


Amenajare restaurant mic - restaurant mic, flori, scaune inalte

Poză de Margherita Turrin (Unsplash.com)


Amenajările de restaurante mici vin cu câteva particularități suplimentare, însă există o mulțime de idei pe care le poți lua în considerare pentru a le gestiona cu succes. Provocările unui restaurant mic, respectiv spațiul limitat, menținerea rentabilității sau administrarea personalului, pot fi contrabalansate prin crearea unui local care să atragă printr-un farmec aparte:


  • Te poți orienta spre o tematică specifică sau o poveste interesantă, care să te diferențieze de alte localuri: o anumită perioadă istorică, o destinație exotică, un film, o carte etc. Chiar dacă va fi nișat, pe lângă publicul direct interesat, care poate nu va fi cel mai numeros, vei atrage și curiozitatea celorlalți, asigurându-ți un flux permanent de clienți. 
  • Integrează artă și elemente culturale în amenajarea restaurantului, pentru ca atmosfera să fie autentică și captivantă. Poți expune lucrări artistice locale sau obiecte și artefacte care să reflecte cultura și tradițiile regiunii sau comunității din care face parte restaurantul.
  • Poți folosi plante de interior, elemente naturale sau aranjamente florale, pentru a pentru a aduce prospețime și vitalitate restaurantului, creând totodată o atmosferă relaxantă și plăcută.
  • Chiar dacă spațiul este redus, poți diversifica amenajarea restaurantului prin crearea unor colțuri speciale, care să ofere clienților experiențe unice și memorabile. Poți avea, de exemplu, o zonă de lectură, cu cărți și scaune confortabile, separată printr-un sistem culisant pentru compartimentări interioare, care prezintă avantajul economisirii de spațiu, pentru că deschiderea ușilor este compactă, în timp ce îți oferă și un aspect inedit.

Există o mulțime de investiții pe care le poți face, pentru a crea o serie de beneficii care să contribuie la funcționalitatea spațiului și succesul proiectului tău, iar utilizarea unui calculator de preț pentru sisteme de închidere din sticlă te va convinge că nivelul costurilor pentru o asemenea investiție este cu mult depășit de cel al beneficiilor pe care le vei obține. 


Dimensiunile reduse pot fi, la prima vedere, un dezavantaj, dar realitatea este că ele pot determina ca afacerea ta să aibă un aer mai bine definit și să spună o poveste mai convingătoare publicului. 


4.  Amenajare bistro: aspecte particulare pe care să le ai în vedere

Amenajare bistro - bistro din exterior, scaune, mese

Poză de Freepik (Freepik.com)


Amenajarea unui bistro este o discuție separată, ce implică aspecte particulare, care trebuie luate în considerare pentru a crea o atmosferă autentică și plăcută pentru clienți. 

Înainte de toate, bistro-urile sunt cunoscute pentru atmosfera lor relaxată și informală. Asigură-te că amenajarea reflectă această ambianță printr-un design simplu și confortabil, care să încurajeze oaspeții să se simtă ca acasă. Mobilierul practic și comod este un pas excelent în acest sens, așa că asigură-te că alegi scaune și mese rezistente, dar confortabile, care să permită oamenilor să se relaxeze și să socializeze în voie.

De asemenea, iluminarea este esențială pentru crearea unei atmosfere intime și primitoare. Folosește lămpi cu lumina difuză sau lumânări, după caz, pentru a adăuga un farmec unic spațiului. Iluminarea joasă și caldă este alegerea ideală, mai ales dacă o asociezi cu decorul rustic, autentic, adesea utilizat în cazul bistro-urilor. Adaugă și mai mult farmec spațiului folosind materiale naturale, precum lemnul, cărămida expusă sau piatra. În plus, poți integra decorațiuni vintage sau de inspirație industrială, pentru a completa armonios atmosfera.

Amenajare bistro - colt de bistro, scaune din lemn tapitate albastru, geamuri mari, plante de interior

Poză de Nikita Tikhomirov (Unsplash.com)


Desigur, pentru că cel mai important aspect rămâne confortul clienților pe parcursul vizitei în restaurantul tău, înainte de a începe construcția, este important să efectuezi o analiză a spațiului disponibil și să faci un plan detaliat al amenajării, alegând și materialele potrivite. Utilizarea sticlei termoizolante în amenajarea unui bistro, spre exemplu, poate fi o alegere excelentă pentru a crea un spațiu luminos, deschis și modern, confortabil indiferent de condițiile meteorologice. Optează pentru o sticlă cu o bună capacitate de izolare termică și acustică, care să ofere protecție împotriva radiațiilor UV și să fie rezistentă la șocuri și zgârieturi. Poți să folosești sticlă termoizolantă pentru închideri exterioare, precum fațade sau ferestre, dar și pentru compartimentări interioare, cum ar fi divizarea între zona de servire și zona de consum, sau pentru crearea de cabinete pentru depozitare. Astfel, vei crea un spațiu care îi va impresiona pe clienți și le va oferi o experiență plăcută.


Folosește toate aceste aspecte particulare pentru a crea un bistro plăcut și autentic, care să fidelizeze și să atragă clienții printr-o atmosferă remarcabilă. 



În concluzie, amenajarea unui restaurant nu este doar despre aspectul vizual al spațiului și alegerea culorilor potrivite, ci mai ales despre crearea unei experiențe complete pentru clienți, începând cu momentul în care aceștia calcă pragul localului și până când savurează ultima înghițitură din desertul delicios. De la materialele utilizate și configurația spațiului, până la designul interior și paleta de culori, fiecare aspect al amenajării poate și trebuie să te ducă mai aproape de restaurantul tău de vis.



Amenajarea unui restaurant: de la design și culoare, la o experiență culinară de neuitat
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Oana Diaconescu 29 februarie, 2024
Partajați această postare
Etichete
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu
Casă în stil mediteranean: lumină, eleganță și armonie în fiecare colț