Renovarea balconului la bloc: de la banal, la unic și modern

Balconul este un spațiu pe care îl poți utiliza în diferite moduri: de la depozitare sau zonă de relaxare, până la oază de plante sau spațiu destinat desfășurării unui hobby. Este alegerea ta cum îl folosești, însă, cu timpul, balconul se deteriorează... Prin urmare, fie că vrei doar să îi redai frumusețea inițială, fie să îi schimbi complet destinația, renovarea este primul pas logic! 

Renovarea balconului la bloc de la banal, la unic si modern

Această acțiune presupune câţiva pași și implică mai multe aspecte cărora trebuie să le acorzi atenția cuvenită pentru a obține rezultatul dorit, însă te vom ghida în acest parcurs, pentru a-ți fi cât mai ușor.


1. Renovarea balconului la bloc: procesul, în funcție de tipul de balcon


Procesul de renovare poate varia destul de mult, în funcție de tipul de balcon pe care îl ai. Există mai multe tipuri de balcoane: deschise, închise și logii. Fiecare tip de balcon are propriile cerințe și particularități în ceea ce privește procesul de renovare, la care se adaugă bineînţeles, preferințele tale.


​Balcoanele deschise 

Din cauza expunerii directe la diverși factori de mediu, soare puternic și praf, balcoanele deschise sunt semnificativ mai predispuse la degradări premature.

Una dintre deciziile esențiale în procesul de renovare a balconului deschis este dacă va rămâne astfel sau vrei să îl închizi. Şi există modalități diverse în care poți face acest lucru. Ai la dispoziție mai multe tipuri de sisteme de închidere pentru balcoane dintre care să alegi, iar locuința ta va dobândi mai multă flexibilitate şi mai mult stil.

De regulă, renovarea balconului deschis poate fi mai accesibilă din punct de vedere financiar decât renovarea unui balcon închis, însă există și multe aspecte comune de luat în considerare, cum ar fi starea actuală a balustradelor, a pardoselii și a altor elemente ce pot necesita recondiționare sau înlocuire.

Balcoane închise

Balcoanele închise oferă o protecție mai bună împotriva intemperiilor, a prafului, a ploii sau a vântului puternic şi astfel vei putea folosi balconul în orice moment al anului, indiferent de condițiile meteo.


În plus, acesta poate fi utilizat ca o extensie a locuinței: poți crea un living, o zonă de lucru, o bucătărie de vară sau o cameră de depozitare, astfel încât să beneficiezi de mai mult spațiu util.


Nu în ultimul rând, geamurile termoizolante și închiderile fixe asigură o izolație termică și fonică mai bună, contribuind la reducerea costurilor cu încălzirea și îmbunătățirea confortului acustic al locuinței.


Pe de altă parte, pentru toate aceste motive, renovarea unui balcon închis sau a unui balcon deschis într-unul închis va implica mai multe costuri suplimentare. Totuși, în funcție de nevoile tale și de posibilitățile financiare, transformarea balconului închis poate fi o investiție valoroasă în calitatea vieții și confortul casei tale.

2. Renovarea balconului cu materiale moderne și sustenabile

Renovarea balconului cu materiale moderne si sustenabile - balcon lung, priveliste si alte blocuri in stanga

Procesul de renovare pentru balconul apartamentului tău poate deveni o experiență cu mult diferită dacă vei alege să folosești materiale moderne și sustenabile: nu doar că vei îmbunătăţi semnificativ aspectul balconului din punct de vedere estetic, însă chiar ai putea crește și nivelul de eficiență energetică, ceea ce se va traduce, ulterior, în costuri mai reduse cu facturile. 


Iată care sunt câteva asemenea materiale, recomandate spre a fi folosite în renovarea apartamentului:


  • Pardoseală din deck compositDeck-ul compozit este o opțiune populară pentru renovarea balconului datorită rezistenței sale la intemperii și aspectului estetic asemănător lemnului. Este durabil și rezistent la umezeală, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în aer liber. O pardoseală din deck compozit necesită mai puțină întreținere decât lemnul natural, mai ales că nu necesită vopsire, lăcuire sau tratare. Curățarea regulată și întreținerea de bază sunt suficiente pentru a-i menține aspectul și calitatea. Suplimentar, utilizarea materialelor plastice reciclate în compoziția sa face ca deck-ul compozit să fie o opțiune mai ecologică decât lemnul natural, contribuind la reducerea defrișărilor și la gestionarea mai eficientă a deșeurilor.
  • Balustrade din sticlă. Integrând balustradele din sticlă, balconul tău va căpăta un aspect elegant și minimalist, ce se integrează perfect în designul contemporan. Acestea creează o senzație de deschidere și transparență, permițând o privire neobstrucționată asupra priveliștii. De asemenea, există o varietate de opțiuni de design pentru balustradele din sticlă, precum sticla clară, sticla mată sau sticla colorată, ceea ce oferă flexibilitate în alegerea stilului care se potrivește cel mai bine cu designul general al balconului și al locuinței tale.
  • Sticlă termoizolantă. O parte din balcon poate fi încorporată în spațiul interior, prin folosirea sticlei termoizolante. Aceasta va asigura izolare termică și fonică, permițându-ți să beneficiezi de lumină naturală și să ai o panoramă frumoasă, chiar și în zilele reci de iarnă. Datorită capacității sale de a îmbunătăți izolația termică, sticla termoizolantă poate contribui la reducerea consumului de energie pentru încălzire și climatizare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra facturilor lunare.
  • Mobilier și accesorii sustenabile. Mobilierul și accesoriile sustenabile sunt fabricate folosind materiale reciclate sau regenerabile prin procese de producție mai puțin poluante. Adesea, sunt mai durabile și mai rezistente în timp, comparativ cu produsele convenționale și multe dintre ele au un design inovator și creativ, ce poate adăuga o notă de unicitate și stil spațiului tău.
  • Iluminat modern. Alege un sistem de iluminat modern și eficient pentru balcon. Lămpile de perete, spoturile sau alte accesorii de iluminat sunt perfecte pentru a crea o atmosferă plăcută în serile târzii. De exemplu, montarea unei benzi LED sub balustrade poate crea o iluminare ambientală subtilă și elegantă. Acest tip de iluminat poate evidenția frumos contururile balustradelor și poate adăuga o notă avangardistă. Iar pentru un aspect eco-friendly și economii de energie, poți alege lămpi solare care se încarcă pe timpul zilei și emit lumină pe timpul nopții. Mai mult: acestea pot fi integrate în designul balconului tău fără cabluri sau echipamente complicate.

Utilizarea materialelor moderne îți va permite să creezi un balcon mai practic și mai ușor de întreținut, pentru că îți vor oferi proprietăţi suplimentare, precum izolația termică și fonică îmbunătățită, rezistența la intemperii și protecția UV, fapt care va adăuga confort și funcţionalitate balconului.


Balconul poate deveni, în scurt timp, un spațiu confortabil și plăcut, în care te vei bucura de momente de relaxare și socializare pentru mult timp de acum încolo

3. Renovarea balconului închis în 6 pași

Renovarea balconului inchis in 6 pasi - balcoane bloc maro bej

Înainte de a trece la renovarea propriu-zisă, ai nevoie să stabilești obiectivele renovării. Pentru a putea planifica eficient spațiul și a alege materialele și mobilierul potrivite gândește-te la ceea ce vrei să obții din renovarea balconului, fie că este vorba de crearea unui spațiu pentru relaxare, de extinderea bucătăriei sau de amenajarea unei zone de lucru. În plus, ai nevoie de un buget realist pentru renovare, care să includă toate costurile pentru materiale, mâna de lucru și orice alte cheltuieli aferente.


Cei 6 pași esențiali sunt:


  1. Verificarea reglementărilor de la momentul respectiv. În unele cazuri, renovarea balconului implică intervenții asupra fațadei clădirii și, ca atare, este necesară aprobarea asociației de proprietari sau locatari, în funcție de structura de proprietate și regulile locale. Nu ai întotdeauna nevoie de un astfel de act, dar dacă ai, asigură-te că obții toată documentația înainte de a te apuca de lucru. 
  2. Evaluarea stării actuale a balconului. Începe prin a evalua starea actuală a balconului tău închis. Verifică dacă există probleme de umiditate, deteriorări la pardoseală sau în pereți, precum și starea ferestrelor, ușilor și a sistemului de iluminat.
  3. Planificarea și d​esignul. Stabilește cum ai vrea să folosești balconul închis în perioada următoare și fă un plan de renovare în funcție de această decizie. Poți alege să transformi balconul într-un spațiu de relaxare, o zonă de lucru, un spațiu pentru petreceri sau orice altă utilizare care ți se potrivește.
  4. Reabilitarea pardoselii și pereților. Înlocuiește sau recondiționează pardoseala balconului cu un material durabil și rezistent la umiditate. Verifică și tratează eventualele probleme cu pereții și asigură-te că aceștia sunt în stare bună.
  5. Îmbunătățirea izolației termice și fonice. Un alt aspect important în renovarea balconului închis este îmbunătățirea izolației termice și fonice. Asigură-te că geamurile și ușile sunt izolate corespunzător, pentru a reduce pierderile de căldură și pentru a asigura un confort termic optim. Poți alege ferestre termoizolante sau închideri fixe pentru a îmbunătăți izolația.
  6. Adăugarea de elemente de confort și design. Acesta este ultimul pas important în procesul de renovare a balconului și vizează imprimarea personalității și stilului tău în acest spațiu nou, prin piese de mobilier, plante și flori, perdele sau jaluzele, perne colorate, piese de artă, lămpi sau lumânări parfumate, poate chiar un mic televizor, pentru muzică și filme în aer liber.

În final, asigură-te că balconul este curățat și întreținut periodic, pentru a-i menține aspectul proaspăt și a prelungi durata de viață a materialelor și mobilierului.


Renovarea balconului poate fi o alegere inspirată și dacă intenționezi să vinzi apartamentul, deoarece valoarea acestuia va creşte semnificativ . Însă, chiar dacă nu intenționezi să faci asta, pentru confortul tău și al familiei tale investiția este, cu siguranță, una care merită.

4. Renovarea balconului deschis în 5 pași

Renovarea balconului deschis in 5 pasi - 2 balcoane bloc sus inchis jos deschis

Pentru renovarea eficientă şi de calitate, recomandăm colaborarea cu persoane calificate, specialişti în domeniu. Cu puțină planificare și creativitate, și balconul deschis poate deveni un spațiu util și plăcut în locuința ta. Fie că alegi varianta colaborării sau asistenței, fie că decizi să lucrezi pe cont propriu, renovarea balconului deschis are 5 pași de bază, ce nu pot lipsi:


1. Curățare și pregătire

Primul pas în renovarea unui balcon deschis este curățarea suprafeței existente și pregătirea acesteia pentru lucrările viitoare.

2. Recondiționarea pardoselii, a tavanului și a pereților

Pardoseala balconului poate fi înlocuită sau recondiționată, similar balconului închis, fie la nevoie, fie pentru că ai ales un design cu care vechea podea nu se mai potrivește.

Recondiționarea sau înlocuirea se poate face cu un material modern și sustenabil: deck compozit, dale ceramice etc. 

În procesul de renovare, este important să acorzi atenție și tavanului și pereților balconului. Dacă există pete de umiditate, mucegai sau deteriorări, acestea trebuie tratate corespunzător. Poți alege să vopsești sau să plachezi pereții cu materiale decorative, pentru un aspect unic și spectaculos.


3. Verificarea și îmbunătățirea balustradelor


Balustradele vechi sau neconforme cu noile standarde de siguranță trebuie să fie înlocuite sau îmbunătățite cu unele din materiale moderne, cum ar fi sticla sau oțelul inoxidabil.


4. Verificarea sistemelor electrice și de iluminat


În timpul renovării, este foarte important să verifici și siguranța sistemelor electrice și de iluminat, pentru a te asigura că prizele și întrerupătoarele sunt în stare bună și că iluminatul este adecvat.


5. Integrarea unei forme de protecție solară

Expunerea directă la soare poate fi neplăcută pe timp de vară. Tocmai de aceea, poți integra o formă de protecție: o umbrelă sau un baldachin, la umbra cărora să te poți așeza în timpul zilelor fierbinți de vară. În plus, în acest mod vei crea și o barieră de protecție împotriva degradării premature a balconului din cauza luminii solare puternice. 

O protecție solară retractabilă, de tipul unui parasolar, îți va permite să reglezi cantitatea de lumină și căldură ce intră pe balcon, în funcție de nevoile tale.


Mai există, de asemenea, câțiva pași comuni celor două tipuri de balcoane în procesul de renovare:

  • Mobilarea și decorarea. Piesele de mobilier și accesoriile moderne vor completa armonios designul balconului. Poți alege piese cu linii simple, materiale rezistente la intemperii și culori potrivite, pentru a crea un aspect contemporan și atrăgător. De asemenea, poți adăuga scaune confortabile, mese, plante decorative, draperii sau perdele, pentru a aduce un plus de stil și eleganță.
  • Încorporarea unui sistem de iluminat. Pentru a crea o atmosferă plăcută pe balcon și pentru a putea folosi acest spațiu și pe timp de seară, poți integra, în cazul în care nu ai, un sistem de iluminat adecvat. Aceasta poate include lămpi de perete, spoturi sau chiar un candelabru suspendat, pentru un aer elegant și sofisticat.
  • Adăugarea de sisteme de depozitare inteligente. Poți alege rafturi, dulapuri sau lăzi, pentru a depozita diverse obiecte: jucării, ustensile de grădinărit sau alte obiecte care nu își mai găsesc locul în interiorul apartamentului.
  • Jardiniere și plante decorative. Plantele pot anima balconul tău. Utilizarea jardinierelor cu plante decorative te va apropia de natură, aducând un plus de prospețime locuinței tale.

Iată cum procesul de renovare a balconului la bloc poate transforma un spațiu aparent banal într-un colț unic și modern al locuinței tale. Prin atenție la detalii și abordare creativă, acest proiect poate aduce beneficii multiple, de la extinderea spațiului de locuit la creșterea valorii proprietății și îmbunătățirea calității vieții.


Integrarea plantelor, mobilierului sustenabil și a sistemelor de iluminat eficient energetic completează peisajul și creează un spațiu de relaxare și socializare plăcut, în timp ce renovarea balconului îți oferă libertatea de a-ți exprima stilul și personalitatea într-un mod original și plăcut.



Sursă foto: Valedo.ro




Renovarea balconului la bloc: de la banal, la unic și modern
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Oana Diaconescu 12 septembrie, 2023
Partajați această postare
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu
Casa cubică: o alegere estetică, modernă și pragmatică