Casă tip A: îndrăznește să creezi un spațiu în afara tiparelor clasice

Casele în stil A reprezintă un amestec de inovație și creativitate care încurajează o abordare neconvențională în arhitectura rezidențială. Astfel de locuințe pot fi potrivite pentru cei care își doresc să trăiască într-un spațiu modern și unic sau care vor să își scoată în evidență stilul distinct, personalizând fiecare colțișor. 

De la proiectare până la decorare, o casă tip A este o adevărată provocare arhitecturală, care îți va aduce, cu siguranță, mari satisfacții.

1. Casă tip A: un proiect modern și îndrăzneț

O casă în A este, fără doar și poate, un proiect îndrăzneț, însă și satisfacțiile vor fi pe măsură. Pentru proprietarii care vor să iasă din tipare, să fie unici și originali, o astfel de construcție poate fi o alegere excelentă.

Casa tip A un proiect modern si indraznet - masina, casa tip A


Ce anume face ca acest stil de casă să fie inedit și totodată atractiv? Iată caracteristicile comune caselor în stil A și motivele pentru care a le alege ar putea fi decizia corectă pentru tine:


  1. Linii curate și geometrie modernă: Casele de tip A tind să aibă linii curate și o geometrie modernă, aspectul fiind unul non-tradițional, și pot include elemente de design futurist sau inovativ care cu siguranţă nu vor trece neremarcate. 
  2. Materiale contemporane: Într-o casă de tip A se folosesc, cu prioritate, tehnologii de construcție avansate și materiale contemporane: sticlă, oțel, beton aparent și piatră, care conferă un aspect modern, industrial.
  3. Ferestrele mari, de la podea până la tavan, asigură priveliști spectaculoase și încăperi luminoase. 
  4. Spații deschise: de cele mai multe ori, bucătăria, livingul și zona de luat masa sunt integrate într-un spațiu comun, pentru o senzație mai profundă de deschidere și familiaritate, ce poate fi menținută sau creată și cu ajutorul geamurilor glisante pentru terasă, care permit extinderea spațiului exterior și o conexiune neîngrădită cu natura. 
  5. Utilizarea eficientă a spațiului: Întrucât terenurile pe care sunt construite casele în A nu au, de regulă, dimensiuni foarte generoase, arhitectura acestora este una compactă, spațiul fiind foarte atent utilizat. Astfel, vei găsi întotdeauna amenajări interioare inteligente și soluții de depozitare ingenioase. 
  6. Tehnologie inteligentă: În casele tip A, tehnologia are un rol foarte important în a asigura un nivel cât mai ridicat de confort și eficiență: începând cu sistemele de control pentru iluminat și temperatură și până la cele de securitate. 
  7. Sustenabilitate: În acest tip de construcție se pune foarte mult preț pe sustenabilitate: tehnologiile folosite vor fi ecologice și prietenoase cu mediul, vei remarca izolații termice eficiente, sisteme de reciclare a apei și, cel mai probabil, panouri fotovoltaice. 
  8. Design exterior inovator: Fațada casei poate fi neobișnuită sau inovatoare, cu un amestec de elemente de design contemporane sau artistice: balcoane suspendate, pereți de sticlă sau forme geometrice neconvenționale.

De cele mai multe ori, proprietarii aleg acest stil arhitectural pentru că au preferințe extrem de specifice, așa încât ele ajung să fie personalizate și proiectate pentru a se potrivi cu nevoile lor. Dacă ai o personalitate creativă și o apetență pentru nonconformism, o casă tip A ar putea fi alegerea perfectă pentru tine.

2. Case tip A: de la proiectare la utilizare

Case tip A de la proiectare la utilizare - acoperis in forma de A, copaci inalti, beculete pe marginea acoperisului


Procesul de dezvoltare a unei case de tip A, de la proiectare la utilizare, implică mai multe etape importante. Se pune foarte mult accent pe faza de proiectare, astfel încât să existe garanția că rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor proprietarului, însă nici etapa de decorare nu este mai puțin complexă.

2.1. Casa în formă de A: particularități arhitecturale

Casa în formă de A reprezintă un tip distinct de arhitectură, caracterizat de forma inspirată de litera al cărei nume îl poartă. Această formă unică determină un set de particularități arhitecturale ce o fac să se deosebească de alte construcții:


  • Acoperișul în formă de A: Cu siguranță cel mai evident aspect al unei case în formă de A este acoperișul: ca regulă, foarte înclinat și formând un unghi ascuțit în vârf, acesta conferă casei un aspect inedit.
  • Stabilitate și rezistență: Datorită înclinației abrupte a acoperișului, casele în formă de A sunt stabile și rezistente la diferite condiții meteorologice, precum zăpada și precipitațiile abundente, această configurație facilitând scurgerea rapidă a apei de pe acoperiș.
  • Volum interior: Forma de „A” oferă o înălțime considerabilă în centrul casei, ceea ce permite crearea unor spații interioare impresionante prin înălțimea lor. Aceasta poate fi folosită pentru a crea o zonă de living sau de luat masa absolut impresionantă sau pentru a integra un mezanin sau o bibliotecă.
  • Aspect dramatic și unic: Forma de A conferă casei un aspect dramatic și unic, care atrage atenția și poate servi ca element de design emblematic. Acesta este şi motivul pentru care casa tip A este adesea folosită pentru case de vacanță sau cabane.
  • Elemente arhitecturale personalizate: Deoarece casele în formă de A sunt în mod natural unice, arhitecții și proprietarii au oportunitatea de a adăuga elemente arhitecturale prin intermediul cărora să accentueze și mai mult individualitatea acestora.

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că o astfel de casă nu este o construcție perfectă și poate veni la pachet cu diverse provocări, costurile mari de construcție, cauzate de complexitatea acoperișului și faptul că forma de A poate conduce la o subutilizare a spațiului din partea superioară fiind doar două exemple. 

Cu toate acestea, pentru cei care caută un design arhitectural distinctiv și impresionant, o casă în formă de A reprezintă o alegere interesantă.

2.2. Proiectul de casă tip A - etapele necesare

Proiectul de casa tip A - etapele necesare - casuta tip A, zapada, fum de la horn


Proiectul de casă tip A implică mai multe etape, esențiale pentru a transforma o simplă viziune într-o locuință reală și funcțională. Fiecare dintre acestea trebuie să fie tratată cu atenție și seriozitate, pentru ca rezultatele să fie cele așteptate:


  • 1. Definirea nevoilor și viziunii

În primul rând, stabilește-ți obiectivele și nevoile. Gândește-te la numărul de camere, destinația spațiilor pe care dorești să le incluzi, stilul arhitectural preferat și orice alte caracteristici speciale.


  • 2. Consultarea cu un arhitect

Contactează un arhitect specializat în proiecte de case tip A. Discută cu el despre viziunea și așteptările tale. De asemenea, serviciile acestuia vor fi esențiale în proiectarea casei cu respectarea reglementărilor locale.


  • 3. Planificarea bugetului

Casele în A au nevoie de un buget consistent pentru a obține rezultatele visate. Stabilește-ți un buget realist pentru proiect. Discută cu arhitectul și cu echipa de constructori spre care te-ai orientat, pentru a obține o estimare aproximativă a costurilor totale: de la materialele de construcție, până la serviciile acestor prestatori.


  • 4. Realizarea proiectului arhitectural

Arhitectul va crea un proiect arhitectural detaliat, care va cuprinde planuri, schițe și specificații tehnice. Aceste documente vor include toate aspectele viitoarei case: de la structura de bază, până la designul interior și finisaje.

Arhitectul și echipa ta de proiectare te vor ajuta cu obținerea avizelor, autorizațiilor și aprobărilor necesare de la autoritățile locale, indiferent că e vorba despre permise de construcție, de mediu, de zonă și așa mai departe.


  • 5. Contractarea constructorilor și execuția propriu-zisă

Alege o echipă de constructori cu experiență în proiecte de tip A sau moderne. Mai departe, va fi important ca tu să monitorizezi cu atenție progresul lucrărilor și să asiguri o comunicare eficientă cu echipa, pentru a rămâne la curent cu stadiul construcției și a te asigura că lucrările merg în direcția pe care ți-o dorești. 


  • 6. Amenajarea interioară

După finalizarea structurii, ideal ar fi să colaborezi cu un designer de interior, pentru a planifica amenajarea, selectarea finisajelor, mobilierului și decorului.


Este important să lucrezi îndeaproape cu arhitectul și echipa de proiectare și construcție pe tot parcursul acestui proces, pentru a asigura o execuție de succes a proiectului tău. Casa în formă de A poate oferi un design unic și contemporan, dar este important să abordezi fiecare etapă cu atenție, pentru că detaliile sunt cele care fac diferența.

3. Căsuța tip A: design interior și exterior

Casuta tip A design interior si exterior - doua casute tip A

Casuta tip A design interior si exterior - casuta tip A in interior

Într-o casă de tip A, elementul distinctiv esențial este reprezentat de acoperișul în formă de A, care oferă un aspect unic fațadei. Acest acoperiș poate fi realizat din diferite materiale, precum țigle, metal, lemn sau șindrilă. 

Dacă îți dorești un design exterior cu adevărat inedit, există elemente suplimentare la care poți apela: 


  • Folosește geometria: integrează ferestre mari, în formele neconvenționale, eventual asimetrice, balcoane suspendate sau alte elemente arhitecturale distinctive. 
  • Optează pentru ferestre mari, panoramice sau sistemele ghilotină pentru terasă, pentru a aduce mai multă lumină în interior și pentru a crea un aspect cât mai modern și mai luxos. 
  • O peisagistică bine gândită și o grădină frumoasă pot completa într-un mod inedit aspectul casei. Plantează arbuști, flori și creează aranjamente de pietre, pentru un peisaj cât mai plăcut. 
  • Alege o poartă și un gard care se potrivesc cu stilul casei. Poți opta pentru modele personalizate sau pentru materiale neconvenționale, care vor oferi un aspect unic. 
  • Experimentează cu materiale de construcție inovatoare, ce pot fi utilizate pentru fațadă, cum ar fi materialele compozite, sticla sau betonul aparent. 
  • Dacă îți dorești un aspect cu adevărat inedit, poți adăuga lucrări de artă sau sculpturi în curte, pentru a crea un impact vizual puternic. 

În ceea ce privește designul interior al caselor de tip A, și aici alegerile pot fi ghidate de aceeași dorință de a amplifica acest caracter neconvențional al arhitecturii:

  • Poți conserva efectul elementelor arhitecturale specifice, alegând un decor minimalist sau elemente subtile, care pun în evidență arhitectura, în loc să o eclipseze.
  • Experimentează cu diferite nuanțe, pentru a sublinia caracterul neconvențional al casei. În acest sens, poți opta pentru combinații îndrăznețe sau pentru contraste puternice între piesele interioare sau între interior și exterior. 
  • Adaugă lucrări de artă sau obiecte de decor care subliniază stilul și personalitatea casei. Aceste lucrări pot crea un impact vizual remarcabil, fără a domina spațiul. 
  • Alege finisaje subtile, cum ar fi pardoseli din lemn natural, pereți texturați sau plăci de marmură cu modele discrete, care să completeze aspectul minimalist și subtil al interiorului.

3.1. Căsuțe tip A: ierni de poveste, în confort și siguranță


O casă în stil A este mediul perfect pentru a crea o atmosferă de vis pentru sărbătorile de iarnă. Poți petrece aici un Crăciun magic sau un Revelion de neuitat, alături de familie și prieteni, integrând doar unul sau câteva elemente cheie, precum un șemineu. Nimic nu imprimă mai mult atmosfera unei ierni de poveste decât o ciocolată caldă, servită la gura sobei. Alege un model care se potrivește stilului casei tale și asigură-te că este instalat corect, pentru a putea fi utilizat în condiții de siguranță.

Casuta tip A design interior si exterior - familie, casa tip A


În plus, dacă folosești lemne pentru încălzire, asigură-te că ai o zonă bine organizată pentru depozitarea lor, astfel încât să fie ușor accesibile în timpul iernii. Locuința trebuie să fie bine izolată termic, pentru a menține căldura în interior și a reduce costurile de încălzire: verifică izolația pereților, a tavanului și a podelei și adaugă izolație suplimentară, acolo unde este necesar.


Sigur că luminițele de Crăciun și lumânările parfumate nu pot lipsi, asemenea și bradul împodobit, însă acestea sunt elemente decorative temporare, care pot fi integrate în amenajarea interioară sezonieră. În funcție de anotimp, decorul poate fi schimbat pentru a marca anumite sărbători sau evenimente importante pentru tine. 

În atmosfera festivă, închiderea balconului cu sticlă securizată se va dovedi o alegere inspirată, îndeosebi atunci când vei putea admira liber ninsoarea, prin pereții de sticlă, din confortul fotoliului aflat lângă brad, în miros de cozonac şi fursecuri.  


O căsuță tip A oferă un design exterior și interior unic, cu un amestec de inovație și creativitate, ceea ce o face atractivă pentru cei care caută o locuință modernă și distinctivă. Este un mediu în care designul contemporan se întâlnește cu frumusețea arhitecturală inovatoare și care te va face să te simți extraordinar.


4. Case în formă de A: amenajarea balcoanelor și a terasei

Case in forma de A amenajarea balcoanelor si a terasei - casa in stil A, zapada


Dincolo de a ști cum se construiește o casă tip A, la fel de important este să știi cum poți integra cât mai multe soluții ingenioase, care să îți ofere un grad cât mai ridicat de confort. 

Amenajarea balcoanelor și teraselor în case în formă de A este o provocare creativă interesantă, deoarece arhitectura specifică a acestor case oferă oportunități unice de design și utilizare a spațiului.

4.1.  Proiectul de casă în formă de A: soluții de închidere cu sticlă

Casele în formă de A pot beneficia de închiderea cu sticlă dintr-o dublă perspectivă: în primul rând, acest material accentuează designul modern. În al doilea rând, utilizarea sistemelor glisante și pliabile cu sticlă termoizolantă pentru balcoane sau a sistemelor glisante cu sticlă termoizolantă pentru terasă va spori confortul și siguranța locuinței. Balustradele Valedo Eksen sau sistemul Valedo MotionGlass, cu telecomandă ce poate  transforma automat un perete din sticlă într-o balustradă la o simplă apăsare de buton, reprezintă tehnologii inovative ce vor aduce un plus de valoare locuinței tale. 


Avantajele utilizării sistemelor de închidere cu sticlă sunt numeroase, însă principale sunt următoarele:


  1. Flexibilitate în design: aceste sisteme permit personalizarea spațiului, permiţându-ţi să închizi sau să deschizi balconul sau terasa în funcție de vreme și de nevoile sau preferințele tale de la acel moment. 
  2. Chiar și atunci când balcoanele sau terasele sunt închise, sistemele de închidere din sticlă permit luminii naturale să pătrundă în interior, păstrând senzația de spațiu deschis și eleganța acestuia. 
  3. Cu ajutorul sistemelor de închidere din sticlă, poți folosi balcoanele sau terasele în orice anotimp, fără limite impuse de condițiile meteorologice, deoarece beneficiezi de protecție împotriva vântului, ploii și zăpezii. 

balustradă din sticlă pentru balcon va oferi un aspect contemporan, elegant și aerisit casei tale. În plus, datorită transparenței lor, balustradele din sticlă permit o panoramă neîngrădită, ceea ce face ca spațiul să pară mult mai mare şi sunt ușor de întreținut și curățat, păstrându-și aspectul elegant pentru mult timp. 


În definitiv, amenajarea balcoanelor și teraselor, făcută strategic și cu bun gust, îți poate transforma casa într-un refugiu personal de lux, oferindu-ți o conexiune mai profundă cu natura și cu mediul înconjurător, pentru ca tu să te poți reîncărca cu energie ori de câte ori simți nevoia.

4.2. Proiect de casă în formă de A: amenajarea terasei cu acoperiș din sticlă 

În procesul de construcție pentru o casă tip A, amenajarea terasei cu integrarea unui sistem de acoperiș din sticlă poate crea un spațiu exterior impresionant și luminos, ideal pentru relaxare, luat masa sau admirat cerul înstelat în nopțile senine. 


Funcționând similar sistemelor culisante pentru compartimentări interioare, acoperișurile din sticlă permit o priveliște neobstrucționată și creează un sentiment de vastitate foarte valoros, mai ales dacă dimensiunile construcției, per ansamblu, sunt relativ reduse. 


Astfel, acoperișul din sticlă oferă protecție împotriva intemperiilor, pentru ca tu să poți petrece timp pe terasă indiferent de vreme, dar permite și luminii naturale să pătrundă înăuntru. În plus, alegând un acoperiș retractabil, vei putea deschide terasa în zilele frumoase, pentru a te bucura de razele de soare, adierea vântului și prospețimea aerului.


Așadar, îndrăznește să creezi un spațiu în afara tiparelor clasice și să dai viață unei case tip A care să îți reflecte personalitatea și stilul de viață. Cu planificare atentă și multă creativitate, vei putea să transformi această arhitectură iconică într-un refugiu unic și personal - o operă de artă care să te reprezinte cu adevărat.


Surse foto: unsplash.com, pexels.com


Casă tip A: îndrăznește să creezi un spațiu în afara tiparelor clasice
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Oana Diaconescu 19 decembrie, 2023
Partajați această postare
Etichete
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu
Casă în stil scandinav: design nordic în propria ta locuință