Casa minimalistă: opțiunea ideală pentru iubitorii de ordine și liniște

8 februarie 2024 de
Casa minimalistă: opțiunea ideală pentru iubitorii de ordine și liniște
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Oana Diaconescu
| Niciun comentariu încă

O casă în stil minimalist este locul perfect pentru iubitorii de simplitate, echilibru și funcționalitate, pentru cei care își doresc să locuiască într-un mediu aerisit și ordonat.  Această abordare în materie de design interior se axează pe ideea de a elimina elementele care nu sunt neapărat necesare, păstrând doar esențialul, astfel încât spațiul rezultat să inspire liniște și claritate. Astfel, pentru cei care includ în valorile lor ordinea și simplitatea, o casă minimalistă reprezintă spațiul ideal în care își pot manifesta pe deplin stilul de viață și în care se pot bucura de eleganța fiecărui detaliu al locuinței.


Casa minimalista - cover

1. Casă minimalistă: caracteristici arhitecturale și de design

Casa minimalista


O casă minimalistă se distinge, în mod firesc, prin caracteristicile sale arhitecturale și de design, care pun accent pe simplitate și funcționalitate. Iată care sunt acestea:


  • Paleta de culori este orientată spre tonuri neutre și alb, crem sau gri. Acestea contribuie la crearea unei atmosfere luminoase, lărgesc vizual spațiul și inspiră relaxare.
  • Spațiile sunt deschise și luminoase. Ferestrele mari sau pereții de sticlă sunt elemente comune, utilizate pentru a facilita trecerea luminii naturale și pentru a crea o conexiune între interior și exterior. În ceea ce privește balconul sau terasa, un sistem de acoperiș din sticlă, pe lângă avantajul iluminatului natural și spectaculos, poate oferi și priveliști fabuloase pe timp de noapte, pentru bucurii simple, specifice stilului minimalist. 
  • Mobilierul este ales cu atenție și are linii simple și clare. Adesea, piesele de mobilier multifuncționale sau modulare sunt preferate, pentru că maximizează spațiul și oferă flexibilitate în utilizare.
  • Aglomerația trebuie evitată, accentul fiind pus pe crearea cât mai multor spații libere. Obiectele sunt așezate ordonat, pentru a menține aspectul curat și aerisit. Dezordinea și combinațiile eterogene de culori și texturi nu se potrivesc stilului minimalist.
  • Lemnul, piatra naturală, sticla și oțelul sunt preferate pentru realizarea finisajelor și crearea accentelor într-o casă minimalistă, deoarece adaugă mai multă textură designului și transmit o simplitate elegantă. 
  • În general, în locul ornamentelor excesive, se acordă atenție detaliilor fine, subtile, precum accente interesante de lumină, linii clare și finisaje precise.
  • Spaţiile de depozitare sunt integrate în designul casei, pentru a păstra ordinea și funcționalitatea. De cele mai multe ori, se folosesc soluții inteligente de depozitare, mascate, dar uşor accesibile, pentru a maximiza utilizarea spațiului, fără a compromite estetica.
  • Conceptul de minimalism nu este strict legat de dimensiunea camerei, ci mai degrabă de modul în care spațiul respectiv este utilizat și amenajat. Astfel, există atât case minimaliste cu camere mici, menite să se încadreze într-un spațiu compact pentru a optimiza fiecare metru pătrat, cât și case cu camere mari, proiectate astfel încât să evite aglomerația și excesul de mobilier, care păstrează simplitatea și funcționalitatea.

Toate aceste caracteristici definesc esența unei case minimaliste moderne, însă este important de subliniat că fiecare locuință poate avea elemente specifice și unice, adaptate gusturilor și necesităților proprietarilor, chiar dacă ele depășesc ușor limitele stilului minimalist.

2.  Idei de amenajare pentru case minimaliste

Case minimaliste idei de amenajare  - terasa inchisa cu sticla, masa cu scaune negre in interior, gazon in exterior


Amenajarea unei case minimaliste implică, așa cum am văzut, un design simplu, ordonat și practic, păstrând ceea ce este esențial și eliminând excesul, iar pentru o casă cu interior minimalist desăvârșit, aceste idei trebuie să se reflecte în fiecare cameră, nu doar în una dintre ele sau doar în anumite zone.

  • Camera de zi. Sufrageria, livingul sau camera de zi poate fi amenajată cu canapele și fotolii cu linii curate, în culori neutre, fără texturi complexe, astfel încât să crreeze un ambient elegant. O măsuță de cafea și unul sau două scaune ar trebui să fie suficiente pentru a completa spațiul. În ceea ce privește decorațiunile, câteva tablouri cu rame simple și câteva plante sunt alegeri excelente. 
  • Dormitorul. Pentru dormitor, ideal ar fi un pat simplu, cu ramă înaltă și spațiu de depozitare dedesubt. Materialele textile, adică lenjeria, cuverturile, perdelele, draperiile și covoarele ar trebui să fie în culori neutre sau pastelate, pentru a relaxa privirea prin aspectul vizual curat. Câteva elemente de decor sunt utile, pentru a completa designul și a-i oferi mai multă textură, dar sunt de evitat mobilierul și decorațiunile în exces.

Idei de amenajare pentru case minimaliste

Bucătăria. O bucătărie minimalistă va fi amenajată cu mobilier cu finisaje simple, fără mânere vizibile. Pentru blatul de lucru se folosesc plăci de sticlă sau marmură, ce oferă un aspect elegant și curat. De asemenea, electrocasnicele sunt integrate, pentru a evita un aspect aglomerat al bucătăriei. 


Bai​a. Alege plăci de gresie sau faianță în culori neutre sau pastelate pentru baie și corpuri de iluminat cu design simplu. Ideal ar fi ca depozitarea să fie încorporată, prin rafturi integrate în pereți și dulapuri sub chiuvetă. 


Optează, întotdeauna, pentru  ferestre mari sau uși glisante, care permit pătrunderea nestingherită a luminii naturale în încăperi. De asemenea pot fi utilizate oglinzile pentru a extinde vizual spațiul și a-i oferi mai multă luminozitate. 


Într-o casă minimalistă, interiorul ar trebui delimitat prin utilizarea unor elemente deja existente, pentru a nu încărca spațiul. Poți folosi, de pildă, un covor, pentru a separa anumite zone, sau piese de mobilier pe post de separatori vizuali între living și dining, dar fără a bloca vederea în ansamblu. 


Aceste idei sunt doar câteva exemple pentru amenajarea unei case în stil minimalist. Bineînțeles, le poți adapta și combina în funcție de spațiul pe care îl ai și de preferințele tale, pentru a obține un interior așa cum ți-ar dorit dintotdeauna.

3. Case minimaliste moderne: terase și compartimentări interioare

Case minimaliste moderne terase si compartimentari interioare


În cazul caselor minimaliste moderne, terasele și compartimentările interioare subtile sunt esențiale, întrucât contribuie la crearea unui spațiu funcțional, plăcut și aerisit.

3.1. Casă minimalistă modernă: interior compartimentat cu sticlă

O casă minimalistă modernă se caracterizează prin simplitate și eleganță în designul interior, iar acestea pot fi accentuare și conservate prin utilizarea sticlei în compartimentările interioare și închiderile exterioare. 


Minimalismul modern încurajează spațiile deschise. Poți folosi uși glisante, panouri mobile sau sisteme culisante pentru compartimentări interioare, pentru a separa spațiile fără a compromite fluxul de lumină. Dacă este imperios necesar să delimitezi zonele într-o cameră deschisă, cel mai bine ar fi să folosești elemente subtile, cum ar fi suprafețe de podea care sunt situate la înălțimi diferite sau schimbarea finisajelor pentru a defini zonele, dar fără a crea bariere fizice. În acest sens, se pot adăuga platforme sau trepte în anumite zone ale camerei pentru a crea niveluri diferite. De exemplu, o treaptă mică sau o platformă poate separa zona de living de zona de dining sau bucătărie.


În bucătărie, dulapurile sau cabinetele cu uși din sticlă vor crea un aspect modern și pot oferi un loc de depozitare fără a obstrucționa vizual spațiul, iar ușile din sticlă pot fi integrate pentru a separa elegant zonele. 


Alegerea unor ferestre mari sau a unor pereți de sticlă pentru living sau dining poate oferi o vedere amplă și luminoasă către exterior, iar dacă ai o casă cu o curte îngrijită, rezultatul va fi cu atât mai spectaculos. Dacă vrei să incluzi un element de design suplimentar, poți opta pentru sticlă colorată sau texturată, ce va crea un efect vizual interesant și îți va oferi mai multă intimitate în unele spații, fără a compromite luminozitatea.


Nu în ultimul rând, folosește sticla pentru a crea iluminare naturală în zonele mai întunecate. De exemplu, o podea din sticlă într-o cameră de la etaj poate permite luminii să se extindă în zonele inferioare.

Casa minimalista moderna interior compartimentat cu sticla (3)
Casa minimalista moderna interior compartimentat cu sticla (2)
Casa minimalista moderna interior compartimentat cu sticla (4)
Casa minimalista moderna interior compartimentat cu sticla

Iată cum folosirea sticlei în compartimentarea interioară a unei case minimaliste moderne poate crea un aspect sofisticat, deschis și luminos, menținând în același timp o simplitate elegantă.

3.2.  Casă duplex minimalistă cu terasă

Casa duplex minimalista cu terasa - terasa inchisa cu sticla, masuta cu banci albe, mobilier alb, simplu


O casă duplex minimalistă cu terasă poate reprezenta o combinație excelentă între designul modern, cu spații funcționale, și o zonă exterioară relaxantă. 


La exterior, liniile simple și simetrice sunt un aspect esențial. Arhitectura poate să adopte forme geometrice clare, fără ornamente sau detalii excesive, astfel încât să exprime simplitate și eleganță, iar plantele și elementele verzi pot aduce un plus de prospețime. 


O terasă spațioasă poate fi amenajată cu mobilier simplu și confortabil, ca loc perfect pentru relaxare și timp petrecut cu cei dragi în aer liber, iar pentru a o putea folosi pe tot parcursul anului, indiferent de condițiile meteorologice, poți alege un sistem glisant cu sticlă termoizolantă pentru terasă, care îți va asigura confortul termic necesar.

Casa duplex minimalista cu terasa

Casa duplex minimalista cu terasa (4)
Casa duplex minimalista cu terasa (5)
Casa duplex minimalista cu terasa (3)
Casa duplex minimalista cu terasa (3)

În privința spațiului interior, grație conceptului de duplex, zonele interioare pot fi proiectate pentru a crea un flux liber și o trecere fluidă între etaje, cu zone de living, dining și bucătărie deschise. Ferestrele mari, geamurile glisante pentru terasă și pereții de sticlă rămân alegerile cele mai bune pentru un stil minimalist autentic, lăsând lumina naturală să inunde casa și menținând conexiunea cu mediul înconjurător. Fiecare etaj poate fi delimitat pentru a răspunde nevoilor locatarilor, dar cu multă grijă și atenție, pentru a nu îngreuna vizual spațiul.


Un balcon îți poate oferi o legătură și mai strânsă cu natura, permițându-ți să te bucuri de aer proaspăt și razele soarelui, fie într-o scurtă pauză de relaxare, fie în timpul unor activități în aer liber. Astfel, un sistem glisant și pliabil cu sticlă termoizolantă pentru balcoane te ajută să faci asta oricând, indiferent de faptul că afară ninge, plouă sau temperaturile se apropie de 40 de grade Celsius. Iar dacă vrei să îți completezi designul într-un stil modern, elegant, fără a obtura priveliștea, balustradele din sticlă pentru balcon sunt alegerea perfectă, completându-ți balconul în cel mai armonios mod cu putință. 


Iată cum o casă duplex minimalistă cu terasă poate deveni un mediu ideal pentru cei care caută echilibrul între funcționalitate și eleganță și o conexiune armonioasă a interiorului cu exteriorul.

4. Casă modernă minimalistă sau tradițională reinterpretată?

Casa moderna minimalista sau traditionala reinterpretata - terasa inchisa cu sticla, semineu, masa cu scaune in interior si exterior, canapea


Ambele abordări, adică atât casa modernă minimalistă, cât și reinterpretarea tradiționalului, au farmecul lor irepetabil și pot fi foarte atractive, depinzând de preferințele individuale și de contextul în care sunt integrate. 


Abordarea, într-o casă modernă minimalistă, se axează pe linii clare, spații deschise și eliminarea elementelor mai puțin importante, pentru a menține simplitatea și funcționalitatea. Se folosesc materiale contemporane pentru finisaje și structuri, astfel încât aspectul obținut să fie unul modern și elegant și se pune accentul pe tehnologie, sustenabilitate și eficiență energetică,  integrându-se elementele inovatoare din arhitectură și designul interior.


De cealaltă parte, o casă tradițională reinterpretată reprezintă un melanj de elemente, majoritatea destul de eterogene. Această abordare presupune reîmprospătarea elementelor tradiționale de arhitectură și design și adaptarea lor la stilul contemporan. Astfel, se pot folosi multiple și variate materiale tradiționale sau detalii arhitecturale clasice, reinterpretate într-un mod modern. O astfel de casă poate păstra anumite elemente clasice, cum ar fi frontoanele, arcadele sau alte detalii arhitecturale, integrându-le într-un context modern și funcțional. Cel mai important aspect îl constituie faptul că reinterpretarea tradiționalului îți poate oferi un sentiment de familiaritate și confort, şi în același timp, un aer de actualitate și inovație.


Diferențele dintre cele două stiluri sunt semnificative și în final, alegerea dintre o casă modernă minimalistă și una tradițională reinterpretată depinde de gusturile personale, de contextul local și de stilul de viață. Uneori, dintr-o combinație a celor două poate rezulta un farmec unic, cu elemente contemporane integrate într-o casă cu rădăcini tradiționale sau dimpotrivă, folosind tradiționalul pentru a adăuga viață și caracter unui spațiu modern.

5. Cum să obții un design minimalist pentru casa ta: sfaturi și recomandări

Cum sa obtii un design minimalist pentru casa ta


Desigur, interiorul unei case minimaliste va fi determinat de caracteristicile și regulile acestui stil, însă chiar dacă ai o casă construită într-un alt stil arhitectural, poți integra câteva dintre ele, pentru a-ți crea un design interior unic, inspirat din stilul minimalist. Iată cum:


  • Redu excesul. Elimină elementele decorative inutile sau supraaglomerarea de mobilier, pentru a crea un aspect mai simplu și mai ordonat.
  • Alege mobilier cu linii simple. Optează pentru mobilier cu design minimalist, cu forme geometrice clare și culori neutre sau pastelate, pentru note de simplitate.
  • Integrează materiale naturale. Lemnul, piatra sau sticla vor adăuga texturi unice și o atmosferă autentică locuinței tale. 
  • Lumină naturală. Folosește lumina naturală cât mai mult posibil, păstrând ferestrele libere, adoptând soluții precum închiderea balconului cu sticlă securizată și folosind materiale transparente sau uși glisante, pentru a lăsa lumina să pătrundă în interior fără obstacole.
  • Depozitare inteligentă. Integrează soluții de depozitare mascate și încorporate, pentru a evita dezordinea vizuală.
  • Accente minimaliste. Adaugă câteva accente simple, cum ar fi tablourile abstracte, plantele sau iluminatul minimalist, dar nu supraîncărca spațiul.

Iată cum te poți inspira din stilul minimalist pentru a-ţi amenaja printr-un design unic casa, deși nu ai pornit de la o arhitectură de acest tip. Integrarea acestor elemente va imprima căminului tău un aer proaspăt, echilibru și mai multă funcționalitate, oferindu-ți totodată ocazia de a-ți manifesta cât mai mult personalitatea în propria locuință. 


Într-o casă minimalistă, fiecare element este ales cu grijă, pentru a servi unui scop specific și pentru a contribui la aspectul general curat, echilibrat şi elegant. Arhitectura, finisajele și mobilierul sunt integrate într-un mod armonios, creând un mediu în care spațiul liber, luminos și ordonat iese în evidență datorită atenției acordate detaliilor esențiale.


Surse foto: valedo.ro, pexels.com, unsplash.com, freepik.com


Casa minimalistă: opțiunea ideală pentru iubitorii de ordine și liniște
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Oana Diaconescu 8 februarie 2024
Partajați această postare
Etichete
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu