Amenajarea terasei la bloc: creează un spațiu de relaxare cu totul special

Amenajarea terasei la bloc este un proces prin care poți transforma un spațiu obișnuit, aparent banal, într-unul de relaxare, cu totul special. Indiferent dacă locuiești la etajul superior al blocului, ai acces la o terasă comună sau, de ce nu, ai o terasă proprie, îți poți amenaja oriunde un spațiu plăcut și confortabil. 

Ideile de amenajare sunt foarte variate, deci fii convins că ai de unde alege varianta care ți se potrivește, pentru a te putea bucura de cele mai frumoase momente.


Cuprins:


1. Amenajarea terasei la bloc: un spațiu de relaxare sau funcțional?

2. Amenajări de terase la bloc: reguli de urmat pentru cele mai bune rezultate

3. Amenajări pentru o terasă de bloc: idei pentru închidere

3.1. Terasă la bloc: amenajarea și compartimentarea teraselor de mari dimensiuni

3.2. Terase la bloc: amenajări moderne și elegante, cu sticlă

4. Idei de amenajare pentru o terasă la bloc de dimensiuni reduse



Amenajarea terasei la bloc creeaza un spatiu de relaxare cu totul special - cover


Amenajarea terasei la bloc: un spațiu de relaxare sau funcțional?


Amenajarea terasei la bloc poate servi două scopuri principale: crearea unui spațiu de relaxare sau a unuia funcțional, destinat unor activități concrete. Tu decizi, în funcţie de preferinţe, nevoi concrete şi de felul în care intenţionezi să folosești terasa într-o anumită perioadă


Terasa ca spațiu de relaxare


Terasa ta poate deveni un loc de evadare din agitația urbană și o oază de liniște. Mobilarea ei cu scaune sau canapele confortabile, decorarea cu plante și iluminatul ambiental sunt modalități ideale prin care poți personaliza amenajarea acestui spațiu. 

Dacă printre interesele tale se află şi meditația sau yoga, poți dedica terasa acestor activități, caz în care o saltea de fitness, lămpile pentru aromaterapie și un decor relaxant vor fi primele elemente la care te vei gândi. 

Desigur, terasa rămâne locul perfect pentru întâlniri cu prietenii și familia, la un grătar sau o petrecere în aer liber și o poți amenaja cu mese și scaune sau canapele, un bar și, eventual, o mică bucătărie de vară, dacă gastronomia reprezintă o pasiune pentru tine.


Terasa ca spațiu funcțional


Dacă ești interesat de grădinărit, poți folosi terasa pentru a cultiva flori, plante aromatice sau chiar legume. Folosind containere și ghivece îți vei putea crea o grădină urbană de vis. 

Pe parcursul sezonului cald, dacă lucrezi în regim remote, terasa poate deveni un superb birou în aer liber. În plus, pentru că vei fi în liniște, departe de diverși factori ce te-ar fi putut distrage, s-ar putea chiar să fii mai productiv. 


Dacă nu ai pasiuni ce necesită un spațiu dedicat și preferi să lucrezi în interior sau nu poți lucra de acasă, prin natura ocupației, terasa poate deveni un spațiu de depozitare a obiectelor sezoniere: bicicletele, obiecte de mobilier și diverse unelte.


Desigur, în funcție de dimensiunile terasei tale, poți opta pentru o combinație între cele două, amenajându-ți un colț pentru o activitate specifică și folosind restul terasei pentru relaxare. În acest fel, vei oferi un plus de valoare locuinței tale. Indiferent ce vei alege, amintește-ți să iei în considerare și aspectele practice, precum rezistența la intemperii a mobilierului, decorațiunilor și întreținerea terasei, pentru a te bucura de un spațiu plăcut cât mai mult timp.

Amenajări de terase la bloc: reguli de urmat pentru cele mai bune rezultate

Amenajari de terase la bloc reguli de urmat pentru cele mai bune rezultate - terasa cu masuta colorata si un scaun verde, acoperis din sticla

Înainte de a începe lucrările la terasă, verifică regulamentul asociației de proprietari a blocului, pentru a te asigura că nu există restricții sau cerințe speciale legate de astfel de lucrări. În unele situații, pot exista reguli privind anumite dimensiuni, culori și materiale, așa încât va trebui mai întâi să parcurgi procedura necesară pentru obținerea tuturor aprobărilor necesare și doar ulterior vei putea demara lucrările. 


Acest prim pas este necesar pentru a te asigura că amenajarea se va desfășura în cele mai bune condiții și că nu vei avea probleme cu vecinii, mai târziu. Pentru ceea ce urmează acestui pas, există unele reguli pe care ar fi indicat să le urmezi, dacă îți dorești rezultate remarcabile, pe termen lung:


  1. Verifică structura terasei: Este important ca pardoseala, balustradele și elementele de susținere să fie în stare bună. Înainte de a adăuga mobilierul și elementele de decor, asigură-te că structura de rezistență a terasei este solidă, pentru a nu fi nevoit, ulterior, să refaci întreaga amenajare. 
  2. Alege destinația terasei și stilul acesteia: Gândește-te din timp la modul în care vrei să utilizezi terasa. În acest fel, vei evita achizițiile inutile și îți vei creiona un design armonios, în care fiecare element va fi atent gândit și impecabil poziționat. 
  3. Selectează mobilierul potrivit: Optează pentru piese durabile și rezistente la căldură, umiditate, vânt și alte fenomene meteorologice, mai ales dacă terasa nu este acoperită. 
  4. Asigurarea unui sistem de ventilație adecvat: Terasele de bloc amenajate ca spații închise trebuie să fie prevăzute cu un sistem de ventilație adecvat, pentru a împiedica acumularea de căldură sau condens ce ar conduce, în cele din urmă, la mucegai și mirosuri neplăcute.
  5. Întreținere regulată: Dacă terasa este comună, asigură-te că toți cei care o utilizează sunt dispuși să asigure întreținerea corespunzătoare a acesteia: atât aspectele ce țin de curățenie, cât și cele ce țin de îngrijirea plantelor și repararea eventualelor daune.

Evaluează periodic starea terasei și efectuează imediat reparațiile necesare, pentru a preveni amplificarea eventualelor deteriorări și a evita apariția unor costuri și mai mari, precum și pentru a menține un aspect cât mai plăcut al spațiului.


Amenajări pentru o terasă de bloc: idei pentru închidere

Amenajari pentru o terasa de bloc idei pentru inchidere - terasa bloc cu geamuri glisante, priveliste rasarit peste blocuri


Amenajarea unei terase de bloc poate fi îmbunătățită prin adoptarea unei soluții de închidere a acesteia. Alegând această abordare, apartamentul tău va deţine astfel un spațiu suplimentar, pe care-l vei putea folosi indiferent de condițiile meteorologice, pentru un plus de  confort și versatilitate în modul de petrecere a timpului liber cu familia sau cu prietenii.


Închidere cu plasă solară sau pentru insecte

Îţi poţi proteja terasa cu ajutorul unor plase anti insecte sau pentru protecție solară. Acestea se instalează rapid și ușor, sunt accesibile ca preț, dar nu asigură o protecție împotriva intemperiilor, așa cum o face închiderea balcoanelor cu sticlă securizată. Pe de altă parte, plasa permite circulația aerului și te protejează de insecte, oferindu-ți și o umbră plăcută în zilele toride de vară, fără costuri semnificative.


Închiderea cu sticlă glisantă

Una dintre cele mai elegante soluții pentru închiderea terasei de bloc este utilizarea panourilor de sticlă. Acestea pot fi pliante, fixe sau glisante și îți permit să închizi și să deschizi terasa, în funcție de nevoie, astfel încât să te poți bucura de aerul proaspăt în zilele însorite și să poți admira, din confort și căldură, o superbă ninsoare pe timp de iarnă. Un alt avantaj al sticlei este că acela că oferă transparență și permite luminii naturale să pătrundă, în timp ce menține izolarea termică.


Închidere cu rolete sau jaluzele

Roletele sau jaluzelele pot ajuta la închiderea totală sau parţială pentru a-ţi oferi un anumit nivel de intimitate sau de intensitate luminoasă. În plus, tipul de material sau culoarea aleasă pot fi elemente interesante de design, atractive din punct de vedere vizual.


Închidere cu cortine sau perdele


Şi cortinele sau perdelele sunt un accesoriu decorativ suplimentar, pe lângă faptul că oferă intimitate, protecţie la vânt sau soare. Este important să optezi pentru materiale de calitate, rezistente la soare, ideal impermeabile, pentru a nu se deteriora prematur. 


Indiferent de soluția aleasă pentru închiderea terasei, asigură-te că ea se potrivește nevoilor tale și esteticii generale a terasei, respectiv că nu încalcă eventuale reguli ce țin de modificările aduse apartamentelor, stabilite fie prin acte normative ale autorităților locale, fie prin regulamentul asociației de proprietari.


Terasă la bloc: amenajarea și compartimentarea teraselor de mari dimensiuni

Terasa la bloc amenajarea si compartimentarea teraselor de mari dimensiuni - complex blocuri cu terase inchise cu sticla


Amenajările de terase exterioare la bloc pot fi adevărate provocări atunci când spațiul disponibil nu este foarte extins. Dacă ai o terasă de dimensiuni generoase, atunci ai privilegiul de a putea crea un spațiu complex și versatil. Iată câteva idei și soluții pentru amenajarea și compartimentarea terasei într-un astfel de context:


  • Creează zone distincte

În primul rând, poți aloca o parte a terasei pentru a amplasa mobilier confortabil, cum ar fi canapele, fotolii și pufuri, perfecte pentru relaxare. O masă de dimensiuni generoase, împreună cu câteva scaune confortabile, pot forma o zonă de luat masa în aer liber, ideală pentru cinele în familie sau cu prietenii. Îți poți amenaja chiar și o bucătărie în aer liber, complet echipată: cu grătar, plită, chiuvetă, spațiu de depozitare și altele asemenea. 

Iar dacă ai un spațiu suficient de generos, poți amenaja, în plus, o zonă de divertisment: cu televizor, sistem audio și chiar o masă de biliard sau tenis de masă, iar dacă ești pasionat de grădinărit, îți poți organiza o grădină de flori sau o seră în miniatură.


  • Intimitate și protecție

Plantele mari, decorative, respectiv gardurile verzi, îți vor oferi intimitate și te vor ține la adăpost de privirile curioase, oferind terasei un aspect luxos, cu totul deosebit. 

Terasele de bloc amenajate cu plante îmbunătățesc aspectul întregii clădiri, iar pe timp de vară pot ajuta la reducerea temperaturii, oferind umbră și răcoare.


  • Iluminare

Designul terasei unui bloc poate fi semnificativ îmbunătățit prin alegerea unor soluții de iluminare adecvate, precum: lămpi de terasă, becuri suspendate sau LED-uri și luminițe printre plante și arbuști. Fiind vorba despre un spațiu extins, poți investi într-un sistem de iluminat cât mai elaborat, care, împreună cu un sistem de sonorizare complex, te va ajuta să creezi o atmosferă deosebită pe timp de seară, pentru petreceri sau alte evenimente speciale. 


Amenajarea și compartimentarea teraselor de mari dimensiuni sunt foarte ofertante ca design, datorită dimensiunilor generoase, ce permit crearea de zone distincte, atât pentru relaxare, cât și funcționale, putând răspunde, în acest mod, dorințelor și nevoilor tuturor membrilor familiei.


Terase la bloc: amenajări moderne și elegante, cu sticlă


Amenajarea terasei la bloc într-un stil modern și elegant, cu sticlă, va transforma spațiul într-un loc contemporan și sofisticat, oferind, totodată, lumină naturală și priveliști neobstrucționate.


În cazul apartamentelor la ultimul etaj (penthouse), recomandarea este să te orientezi spre sisteme special construite pentru închideri la înălțime, precum sistemele glisante și pliabile cu sticlă termoizolantă pentru balcoane. Acestea sunt echipate cu role mobile, ce asigură o distribuție uniformă a greutății panoului de sticlă, pentru mai multă stabilitate și siguranță în utilizare. 

În schimb, dacă designul terasei presupune trecerea în exterior peste pragul sistemului, recomandate sunt geamurile glisante pentru terasă sau sistemele glisante cu sticlă termoizolantă, prevăzute cu un prag minim, ce nu va constitui o piedică nici pentru copii, nici pentru roboții de curățenie sau animalele de companie. 


În plus, dacă vrei să creezi o terasă modernă și elegantă, poți înlocui balustradele tradiționale cu balustrade din sticlă. Această schimbare va crea iluzia unui spațiu deschis și va permite o panoramă neobstrucționată către exterior. Balustradele din sticlă pentru balcon pot fi montate fie vertical, fie orizontal, și poți alege între variante complet transparente sau parțial opace, în funcție de designul pe care ți-l dorești.


O altă opțiune arhitecturală interesantă este reprezentată de sistemele de acoperiș din sticlă. Acoperirea terasei de bloc cu sticlă va oferi acesteia un aer rafinat și cu totul deosebit. În plus, această soluție aduce un element estetic deosebit clădirii și creează o atmosferă deschisă și luminoasă în timpul zilei și romantică noaptea, când poți admira cerul înstelat. 


Sticla este un material elegant și versatil, ce poate fi integrat în orice design, contribuind la crearea unor spații deosebite și oferind acestora un plus de rafinament.


Idei de amenajare pentru o terasă la bloc de dimensiuni reduse


Idei de amenajare pentru o terasa la bloc de dimensiuni reduse - colt de terasa inchisa cu sticla, cu masuta si banca, priveliste catre padure


Stilul de amenajare a unei terase la bloc poate varia semnificativ în funcție de dimensiunile acesteia. Sigur, cea mai puternică influență o vor avea nevoile și preferințele personale, dar cel mai constrângător aspect îl constituie dimensiunile terasei. Nu înseamnă, însă, că o terasă mai mică nu poate fi excelent amenajată - dimpotrivă: poate fi extrem de cochetă și primitoare. Sunt necesare, însă, unele adaptări în abordare:


  1. Optează pentru mobilier pliabil sau modular, astfel încât să poți ajusta configurația finală în funcție de nevoile tale. Canapelele și mesele extensibile, precum și scaunele pliante, economisesc spațiu și pot fi depozitate ușor, urmând a fi extinse doar la nevoie. 
  2. Dacă îți dorești plante pe terasă, poți amenaja o grădină verticală, folosind pereții și ghivecele suspendate sau panourile pentru plante, astfel încât pardoseala să rămână liberă. 
  3. Instalează cutii sau rafturi de depozitare, pentru a păstra ordinea pe terasă și a stoca inteligent toate obiectele, astfel încât să nu aglomerezi spațiul, făcându-l să pară mult mai mic decât este, de fapt. 
  4. Alege soluții de iluminat suspendat: acestea nu ocupă podeaua, lăsându-ți spațiul liber pentru alte corpuri și diverse obiecte, adăugând și o atmosferă plăcută, romantică, pe timp de seară.

Indiferent de dimensiunile terasei tale, este important să iei în considerare utilizarea practică a acesteia și confortul. O planificare atentă și strategică te va ajuta să valorifici la maximum spațiul disponibil, chiar dacă nu este cel mai generos. 


În concluzie, procesul de amenajare a unei terase este o provocare, dar și o oportunitate de a crea un spațiu ideal pentru tine. De la alegerea stilului și a destinației, până la ultimele obiecte de decor, fiecare detaliu contează în armonia rezultatului final. Ține cont de toate aspectele care contează pentru tine și bucură-te, în final, de un spațiu relaxant și estetic, așa cum l-ai visat mereu. 


Sursă foto: valedo.ro


Amenajarea terasei la bloc: creează un spațiu de relaxare cu totul special
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Oana Diaconescu 13 noiembrie 2023
Partajați această postare
Etichete
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu
Amenajarea livingului cu bucătărie open space: soluții pentru un design estetic și funcțional