Livingurile cu bucătărie open space sunt moderne, luminoase și mult mai spațioase. Cei care le aleg se pot bucura de multiple avantaje, însă pot exista și unele aspecte mai puțin ideale. Pentru o alegere potrivită şi un rezultat estetic, care să ţină cont de nevoile şi cerinţele tale, va trebui să analizezi cu atenţie toate aceste aspecte şi să iei decizia optimă.
Cuprins:
1. Amenajarea unui living cu bucătărie open space: de unde să începi?
2. Amenajarea unui living open space cu bucătărie: delimitarea spațiului cu ajutorul sticlei
3. Idei de amenajare pentru un living open space: 4 stiluri dintre care să alegi
4. Amenajarea open space: reguli și artificii creative de design
5. Amenajarea open space în apartament vs. amenajare open space în casă
Amenajarea unui living cu bucătărie open space: de unde să începi?
În amenajările interioare, cea mai dificilă etapă este creionarea conceptului, faza în care se iau decizii. Mai departe, procesul urmează un parcurs firesc, în care pașii sunt mult mai ușor de parcurs.
Amenajarea unei garsoniere open space aduce și mai multe provocări, deși, la o primă vedere, un spațiu mai restrâns pare mai ușor de gestionat.
Așadar: cum ar trebui început procesul de amenajare open space? Răspunsul este unul ușor de intuit și anume „de la nevoile și preferințele individuale”. În acest sens, primul pas ar fi analiza avantajelor și dezavantajelor unei astfel de configurări a spațiului tău.
Avantaje în amenajarea de living și bucătărie open space
Configurația open space este modernă și poate reprezenta alegerea optimă pentru tine mai ales dacă următoarele aspecte prezintă importanță sau interes:
- Mai multă lumină naturală. Integrarea bucătăriei în living permite luminii naturale să inunde ambele spații, lărgindu-le vizual, ceea ce creează o atmosferă caldă, luminoasă și prietenoasă.
- Efectul unui spațiu mai mare. Ca o consecință a felului în care lumina pătrunde în încăperi, se va crea senzația unui spațiu mult mai extins, ceea ce poate constitui un avantaj major în amenajarea unui open space mic și unul dintre motivele pentru care proprietarii de locuințe cu dimensiuni reduse aleg o astfel de configurație.
- Design flexibil. Utilizând mobilierul potrivit și apelând la diverse facilități moderne, vei putea crea un design fluid și armonios, potrivit preferințelor tale și pe care îl vei putea reinventa la intervale mai scurte de timp, fără a fi nevoie să faci achiziții semnificative pentru a schimba estetica locuinței.
- Supraveghere mai ușoară a copiilor. Cei mici au nevoie de supraveghere constantă, pentru a rămâne în siguranță, iar o configurație de tip open space facilitează acest aspect. Părinții pot găti sau lucra, în timp ce copiii se joacă nestingheriți, într-un spațiu generos.
- Comunicare facilă. Într-un spațiu open space, membrii familiei și oaspeții pot interacționa mult ușor, în special cei care pregătesc masa cu cei care se relaxează în living, se joacă sau vizionează un meci și care, în apartamentele clasice, ar fi despărțiți de un zid.
- Deplasare mai comodă prin casă. Dacă te numeri printre cei care apreciază flexibilitatea și mobilitatea în interiorul casei, un living cu bucătărie open space îți poate oferi o deplasare mai comodă, fără praguri între cele două spaţii. Transportarea preparatelor din bucătărie în zona de dining va fi mult mai facilă dacă nu va fi necesar să ocolești pereții pentru a intra dintr-o încăpere în alta sau să treci cu o tavă plină prin uși înguste.
Acestea sunt principalele motive pentru care o amenajare open space poate fi alegerea ideală; totuşi, pot exista și unele aspecte mai puțin plăcute, care trebuie luate în considerare pentru o decizie optimă, în deplină cunoştinţă de cauză.
Sufragerie cu bucătărie open space: dezavantaje
- Lipsa intimității. Atunci când se desfășoară activități diferite în același timp, un living open space cu bucătărie integrată nu îți poate oferi intimitatea de care, poate, ai nevoie. În plus, gătitul sau curățenia în bucătărie pot fi zgomotoase și perturbatoare pentru cei care încearcă să se relaxeze în living.
- Mirosurile preparatelor. Pe lângă zgomotul provocat de electrocasnicele utilizate, și mirosurile din bucătărie pot fi răspândite în living. Desigur, o hotă poate atenua acest dezavantaj, iar mirosul de fursecuri nu este, cel mai probabil, unul deranjant, însă există și preparate cu miros puternic care vor inunda întregul spațiu, spre neplăcerea unor oaspeți.
- Ordinea este mai dificil de menținut. Pentru persoanele mai dezordonate, un living open space va reprezenta o reală provocare, deoarece totul este la vedere, iar asta poate crea o impresie de dezordine vizuală mai mare
În funcție de context, unele din aceste dezavantaje pot fi nesemnificative sau dimpotrivă, cu totul inacceptabile. Unora le poţi găsi soluţii sau modalităţi de optimizare, altora nu… Tocmai de aceea analiza tuturor factorilor înaintea luării deciziei este singura cale de urmat astfel încât să obţii rezultatul potrivit.
Amenajarea unui living open space cu bucătărie: delimitarea spațiului cu ajutorul sticlei
Pentru persoanele care apreciază un spațiu mai extins vizual, luminos și deschis, dar au nevoie și de puțină intimitate, soluția oferită de pereții despărțitori din sticlă poate fi excelentă. Pe lângă nota de eleganță și rafinament, se permite iluminarea interioară naturală, pereții de sticlă separând livingul de bucătărie într-o amenajare modernă, care păstrează impresia unui spațiu generos și aerisit.
Pereții de sticlă nu închid complet comunicarea. Contactul vizual se menţine, integrându-i astfel pe toţi membrii familiei, indiferent de activităţile lor.
O soluție cu avantaje identice, dar care oferă în plus spaţiului respectiv flexibilitate şi adaptare, o constituie sistemele culisante pentru compartimentări interioare, ce permit separarea încăperilor, fără să elimine posibilitatea conectării rapide, la nevoie. Panourile de sticlă se manevrează ușor, culisând unul pe lângă altul, până la capătul şinelor, pentru o tranziție confortabilă și plăcută între spațiul destinat livingului și cel destinat bucătăriei.
Sticla este un material contemporan distins şi suplu, ce poate imprima locuinţei tale un plus de eleganţă şi rafinament şi poate fi integrată într-o gamă largă de stiluri de design, de la modern sau minimalist, până la clasic sau eclectic. Fiind un material versatil, adaptabil în funcție de preferințe și necesități, sticla are un potențial estetic remarcabil, ceea ce o transformă într-o opțiune excelentă pentru crearea unor spații interioare sofisticate.
Idei de amenajare pentru un living open space: 4 stiluri dintre care să alegi
Ideile de amenajare open space sunt extrem de diverse. Poți opta pentru o amenajare tradițională, în stil clasic, sau pentru una nonconformistă, originală, prin care să îți exprimi personalitatea. Orice alegere poate fi inspirată, atâta timp cât ţii cont de nevoile și gusturile tale, astfel încât la final spațiul amenajat să nu fie doar plăcut din punct de vedere estetic, ci și unul funcțional.
1. Stilul modern minimalist
Amenajarea bucătăriei și a livingului open space într-un apartament mic poate fi o reală provocare, însă stilul modern minimalist poate pune în valoare un astfel de spațiu, ajutându-te să depășești acest impas.
Astfel, stilul modern minimalist este caracterizat de:
- Culori în tonuri predominant neutre, alb, negru sau gri;
- Mobilier cu linii simple și curate, fără ornamente complexe;
- Suprafețe predominant lucioase, cum sunt blaturile de masă din sticlă sau metal;
- Accent pe simplitate, pentru a menține un spațiu curat, cu puține accesorii, foarte atent alese;
- Folosirea tehnologiei integrate, cum ar fi sistemele de sunet sau iluminat inteligent.
2. Stilul rustic modern
Spre deosebire de stilul rustic tradițional, cel modern este mai rafinat și mai elegant, pâstrând dragostea față de lemn și tradiție, însă într-un mod mai temperat și impunător. Ca elemente caracteristice, stilul rustic modern poate fi recunoscut prin:
- Culorile naturale și tonurile pământii, cum ar fi maro, bej, crem și gri. Pot apărea și nuanțe de verde, albastru sau roșu, dar în tonuri naturale;
- Mobilierul din lemn masiv, cu elemente rustice;
- Folosirea pietrei naturale pentru șeminee sau pentru crearea unor elemente de accent;
- Accentul pe textilele naturale, cum sunt canapelele tapiţate în piele sau draperii şi perdele din mătase și bumbac.
Combinația de elemente moderne cu elemente vintage, în cadrul stilului rustic modern, poate oferi spațiului un aspect eclectic deosebit.
3. Stilul scandinavian
Tot mai apreciat în ultimii ani, datorită aspectului modern, foarte plăcut, dar și accesibilității pieselor de mobilier și decorațiunilor, stilul scandinavian poate fi o alegere foarte inspirată pentru un living cu bucătărie open space.
Iată ce îl defineşte:
- Culorile predominant reci: tonuri de albastru sau verde, alb și gri;
- Mobilierul funcțional, cu forme simple și linii curate;
- Folosirea parchetului de lemn deschis la culoare sau a gresiei albe;
- Accentele de iluminare, utilizate pentru a adăuga căldură și confort;
- Textilele naturale, din lână sau bumbac, cu imprimeuri și culori simple.
4. Stilul industrial chic
Amenajarea livingului open space dintr-un apartament mic poate avea la bază și elemente specifice stilului industrial chic, precum:
- Gri, negru și nuanțe cromate utilizate ca și culori predominante;
- Folosirea materialelor industriale, precum betonul aparent, metalul și sticla;
- Mobilierul cu aspect robust și detalii metalice;
- Iluminare expusă, cu becuri suspendate și șine industriale, în locul aplicelor clasice sau a candelabrelor sofisticate;
- Crearea unor puncte de contrast prin integrarea unor elemente precum covoarele sau accesoriile în culori vibrante.
Sigur că acestea nu sunt singurele opțiuni disponibile. Poți alege o variantă personală, complet originală sau o combinație de elemente caracteristice celor patru stiluri prezentate, însă este esențial să ții cont și de particularitățile spațiului, astfel încât să creezi un cadru amenajat armonios și cu mult bun gust.
Amenajarea open space: reguli și artificii creative de design
Ideile de amenajare a unui apartament open space sunt bazate, în principiu, pe creativitate și funcționalitate, având unele limite impuse de particularitățile spațiului amenajat.
Astfel, deși libertatea este foarte mare, câteva reguli ar putea fi utile în menținerea armoniei livingului și a bucătăriei tale:
- Definește zonele. Chiar dacă nu există pereți, fiind vorba despre o configurație open space, poți folosi piese de mobilier, covoare, stratificări și contraste cromatice pentru a defini zonele separate, în special livingul de bucătărie și, eventual, de zona de dining.
- Păstrează coerența culorilor. Folosește culori care se completează frumos, pentru a păstra unitatea vizuală. Desigur, de pot folosi contraste pentru a separa, vizual, anumite spații, dar folosirea unei palete de culori armonioase rămâne importantă.
- Alege mobilier adecvat. Piesele de mobilier trebuie să aibă dimensiuni potrivite mărimii spațiului. În acest context, mobilierul modular sau pliabil poate fi o opțiune excelentă pentru un open space.
- Consistență stilistică. Sigur că poți împrumuta elemente dintr-un stil diferit de cel principal utilizat, dar este important să menții o consistență generală, pentru ca designul să rămână armonios.
Atunci când spațiul pe care îl amenajezi nu este cel mai generos, poți apela la unele artificii de design ce se potrivesc foarte bine într-un context open space. Acestea vor aduce note de originalitate în amenajarea unui living open space mic și îți vor oferi posibilitatea de a-ți exprima personalitatea în cadrul acestui proces:
- Pentru a economisi spațiu, apelează la soluții creative de depozitare, cum sunt rafturile integrate, mobilierul multifuncțional sau colțurile de depozitare ascunse.
- Folosește perdele sau părți mobile (panouri de sticlă sau pereți glisanți) pentru a separa sau a deschide zonele, oferind flexibilitate spațiului. Utilizarea de geamuri glisante pentru terasă, spre exemplu, pe lângă avantajele pragmatice, va oferi livingului un aspect sofisticat.
- Creează efecte vizuale interesante prin finisaje reliefate ale podelei sau tavanului.
- Plantele și elementele naturale, precum lemnul sau pietrele, pot aduce senzația de prospețime și apropiere de natură, foarte potrivită într-un open space.
- Integrează elemente de arhitectură interioară (arcuri, coloane sau arcade), pentru a conferi spațiului un aspect elegant și rafinat
Amenajările open space sunt o aventură creativă, iar aplicarea acestor reguli și artificii de design te poate ajuta să creezi un spațiu funcțional și atractiv în același timp.
Amenajarea open space în apartament vs. amenajare open space în casă
Amenajarea open space într-un apartament poate fi diferită de amenajarea open space într-o casă, însă doar în anumite contexte. De principiu, regulile de amenajare nu diferă semnificativ și poți folosi orice stil în oricare dintre ele, dar există unele aspecte importante, de luat în considerare:
1. Dimensiunea spațiului
De obicei, apartamentele sunt spații mai restrânse, prin comparație cu casele, ceea ce poate impune restricții asupra modului în care poți amenaja un open space. Devine important, din aceste considerente, să maximizezi utilizarea fiecărui metru pătrat și să alegi mobilier și soluții de depozitare adecvate pentru dimensiunea spațiului.
Casele au, adesea, mai mult spațiu disponibil, ceea ce îți poate oferi mai multă libertate în planificare și amenajare.
2. Structura arhitecturală
Structura unui apartament este adesea fixă și nu permite modificări semnificative, cum ar fi îndepărtarea pereților portanți. Așadar, va trebui să lucrezi cu configurația existentă, pentru a crea un open space funcțional.
În cazul caselor, flexibilitatea în modificarea structurii arhitecturale este mult mai mare, permițând crearea unor deschideri destinate să conecteze diferitele zone.
3. Izolație și zgomot
Izolarea fonică poate reprezenta o problemă în apartamente, deoarece este mult mai dificil de efectuat, iar sunetele din vecinătate pot pătrunde cu ușurință. O soluție inteligentă poate fi integrarea unui sistem glisant cu sticlă termoizolantă pentru terasă, atunci când configurația construcției o permite. Pe lângă faptul că va lărgi vizual spațiul, îți va oferi și unele avantaje practice, precum cele privind izolația.
Într-o casă, izolarea fonică poate fi mai bună, iar spațiul, de regulă mai extins, permite o planificare open space prin care zgomotele să fie minimizate.
Așadar, amenajarea unui living open space este o modalitate excelentă de a transforma un simplu spațiu de locuit într-unul modern și primitor. Cu o planificare inteligentă și multă atenție la detalii, vei putea crea un design care să îmbine funcționalitatea cu estetica, oferindu-ți un mediu confortabil, în care fiecare moment petrecut să fie o plăcere.
Sursă foto: valedo.ro
Amenajarea livingului cu bucătărie open space: soluții pentru un design estetic și funcțional