Sticla securizată: ce este și de ce să o alegi pentru închiderea terasei sau a balconului tău?

Încă de la apariție, sticla a fost considerată un material aparte, deosebit prin proprietățile sale și prin utilitatea sa. Deși mult timp a fost considerată un material destul de delicat, deci mulți au ocolit-o, iată că evoluția tehnologică a ajutat sticla să devină, în prezent, unul dintre cele mai căutate materiale de către arhitecți și beneficiari atunci când au în plan amenajările interioare.

Sticla, scurt istoric


Sticla prezintă multe avantaje - este elegantă, versatilă, oferă senzația unui spațiu aerisit și este, în general, un material avantajos din punct de vedere al prețului. Acum un element de nelipsit din locuințe, atât de prezentă în viața noastră cotidiană (de la ustensile și până la amenajări interioare), sticla are o strânsă legătură cu dezvoltarea și progresul umanității. 

Omenirea a folosit încă din cele mai vechi timpuri sticla; primele dovezi în acest sens sunt reprezentate de vârfurile de suliță și diversele obiecte realizate din obsidian, un material ce a luat naștere din lava răcită, o adevărată sticlă vulcanică.

Primii care au utilizat, în mod organizat, sticla au fost egiptenii. Aceștia au dezvoltat matrițe pentru turnarea sticlei în diverse forme. Fenicienii și-a adus și ei aportul în ceea ce privește tehnicile de prelucrare a sticlei, iar romanii sunt cei care și-au dat seama de faptul că sticla poate fi folosită drept geam pentru ferestre. Maeștrii sticlari venețieni, situați pe insula Murano, au dezvoltat o tehnică specială de prelucrarea a sticlei, dând naștere renumitei sticle de Murano.

În vremurile moderne, avansul tehnologiei și apariția unor echipamente moderne, îndeosebi a unor cuptoare performante, a facilitat impunerea pe piață a sticlei drept un material cu o durată mare de viață, rezistent la diversele condiții meteorologice și cu un preț accesibil.

Ce este sticla securizată?
Dacă până la mijlocul secolului XX sticla era destul de fragilă și necesita o manevrare delicată, apariția sticlei securizate a schimbat complet regulile jocului. 

Sticla securizată rezultă din procesul de încălzire la aproximativ 600-700 grade într-un cuptor special, urmat, apoi, de răcire rapidă. Întocmai acest procedeu este secretul ce îi conferă proprietățile și rezistența deosebită, se formează un strat exterior incredibil de durabil care poate rezista cu ușurință la impact și schimbări de temperatură, și astfel, sticla securizată este până la 10 ori mai rezistentă la spargere comparativ cu sticla normală.

Pentru sistemele noastre de închidere terasă sau balcon folosim întotdeauna sticlă securizată.

Avantajele sticlei securizate


Durabilitate
Așa cum am precizat, sticla securizată este de până la 10 ori mai rezistentă la șocuri mecanice decât sticla obișnuită. Astfel, nu va mai trebui să va faceți griji atunci când cei mici se joacă cu mingea afară, sistemul glisant Valedo pentru închiderea terasei sau a balconului este în siguranță mulțumită sticlei securizate. Mai mult, tratamentul la care este supusă îi oferă sticlei securizată o rezistență termică mai mare, având capacitatea de a rezista la schimbări repetate de temperatură.

Grad mare de siguranță
Sticla securizată are o robustețe deosebită și are capacitatea de a nu se sparge sub presiune, de aceea este recomandată oriunde este necesar un grad mare de siguranță. Cu toate acestea, nu este un material infailibil și există posibilitatea ca aceasta să se spargă, mai ales dacă este lovită pe cant sau dacă nu a fost montată corect. Însă, în loc să se spargă în cioburi ascuțite și care pot provoca răniri, precum sticla obișnuită, sticla securizată are capacitatea de a se dezintegra sub forma unor bucăți mici care pot fi îndepărtate cu ușurință, fără a răni pe cineva.

Transparență 
Tratamentul sticlei securizate nu modifică caracteristicile de bază ale sticlei, cum ar fi transmisia ridicată a luminii și rezistența la razele UV. Mai mult, mulțumită transparenței sale, sticla securizată poate fi folosită cu succes oriunde este nevoie de un aport mare de lumină naturală și poate fi folosită și pentru iluminatoare sau chiar acoperișuri din sticlă.

Nuanțe impresionante
Sticla securizată poate fi furnizată în diverse nuanțe, de la sticlă securizată clară, la nuanțe precum fumurie bronze sau fumurie gri. De asemenea, în prealabil, sticla securizată poate fi sablată. Astfel, sticla securizată se va integra perfect în stilul locuinței.

Versatilitate
Sticla securizată este un material foarte versatil, potrivit atât pentru aplicații interioare, cât și exterioare, și devine opțiunea ideală dacă sunteți în căutarea unui material care să vă ofere durabilitate, rezistență termică, împreună cu siguranță sporită. Fiind concepută în mod explicit pentru a fi folosită în locuri predispuse la impact, sticla securizată este foarte utilă în spații precum uși, cabine de duș, placări cu sticlă, balustrade, închideri cu sticlă, etc. O soluție excelentă o reprezintă închiderea balcoanelor de la parter cu un sistem ce folosește sticlă securizată, pentru rezistența și siguranța oferită.


Se poate tăia sticla după securizare?
Unul dintre singurele dezavantajele pe care le prezintă sticla securizată este acela că toate decupajele, găurile sau formele speciale trebuie realizate înainte de tratamentul de securizare. Tocmai pentru că acest tratament are scopul de a forma un forma un strat exterior incredibil de durabil, o prelucrare ulterioară nu mai este posibilă. Așadar, este foarte important ca, în prealabil, beneficiarul final sau designerul de interior să stabilească în mod precis poziționarea decupajelor pentru clanță sau a găurilor pentru evacuare hotă, de exemplu.

Cum se întreține sticla securizată?
Sticla securizată nu necesită procedee complicate, aceasta se întreține precum sticla obișnuită. Un produs pentru geamuri și o cârpă din microfibră sau un alt material non-abraziv sunt suficiente pentru a readuce strălucirea sticlei.

Sistemele Valedo folosesc sticla securizată?
Pentru că ne dorim ca beneficiarii finali să se bucure vreme îndelungată de sistemele Valedo, lucrăm exclusiv cu sticlă securizată. Fie că vorbim despre sisteme glisante pentru închiderea balconului sau a terasei, sau de sisteme pentru compartimentări interioare sau chiar acoperiș din sticlă, sticla securizată ne-a convins că este potrivită pentru utilizări în care fiabilitatea și rezistența termică sunt cruciale.

Sticla securizată: ce este și de ce să o alegi pentru închiderea terasei sau a balconului tău?
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Nicu Constantin 15 martie, 2023
Partajați această postare
Etichete
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu
Avantajele si Beneficiile unui sistem de inchidere cu sticla a balconului