Bucătăriile de vară: o conexiune neîntreruptă cu natura

Fiecare persoană are un loc favorit în propria locuință, o oază personală în care se regăsește și se simte în armonie cu sine: poate fi vorba despre o terasă cu o priveliște frumoasă, o canapea confortabilă într-un colț intim, un birou amenajat pentru explorarea unui hobby și așa mai departe. 


Bucatarii de vara o conexiune neintrerupta cu naturaPentru tine, această oază poate fi bucătăria de vară - un spațiu în care poți găsi momente de relaxare, inspirație și creativitate, unde poți să te bucuri de răsărituri și apusuri de soare, în timp ce îți savurezi cafeaua sau cina, ori să petreci alături de cei dragi, pregătind împreună mâncăruri delicioase și creând amintiri prețioase.


1. Bucătăriile de vară: spații ideale pentru diverse activități


Chiar dacă primul lucru care-ți vine minte atunci când te gândești la o bucătărie de vară este gătitul, această unică utilizare este deja depăşită, de-a lungul timpului căpătând diverse alte funcționalități. Perfecte atât pentru amenajări rezidențiale, cât și pentru case de vacanță sau chiar proiecte din domeniul turistic-ospitalier, aceste spații au evoluat semnificativ, spre a fi din ce în ce mai sofisticate și a oferi un loc în care oamenii să ia masa, să socializeze sau, pur și simplu, să se relaxeze.


Bucătăriile de vară pot deveni inima activităților în aer liber pentru proprietarii de case: atât ca extensii ale bucătăriei interioare, cât și ca spații separate, în care o familie poate găti și lua masa în timpul sezonului cald sau rece, după cum construcția este închisă sau deschisă. Bucătăriile de vară pot include grătare, aragaze, chiuvete, zone de depozitare și zone de luat masa, oferind posibilitatea de a petrece timp de calitate alături de cei dragi.

De asemenea, poți folosi bucătăria de vară pentru o activitate preferată, ca de exemplu crearea de rețete și filmarea lor, pentru propriul canal online. Te poți relaxa, aşezat confortabil, savurând o ceașcă de cafea, un ceai, o carte, un film sau puțină muzică bună.


În cazul caselor de vacanță sau celor de weekend, bucătăriile de vară pot fi un element esențial al experienței oferite, unde turiștii și proprietarii pot să-și servească gustările preferate sub cerul liber, să organizeze mese festive sau să se relaxeze aproape de natură, beneficiind de toate utilitățile. 


O bucătărie de vară, însă, poate fi mai mult decât atât: o astfel de construcție poate juca un rol semnificativ în proiecte specifice industriei turismului și ospitalității. În pensiuni, hoteluri, restaurante sau complexuri de căsuțe, o bucătărie de vară bine concepută poate atrage turiștii, oferindu-le posibilitatea de a se bucura de preparate locale în aer liber. Aceste spații pot fi adaptate la necesitățile mai multor grupuri de clienți şi amenajate special pentru petreceri private sau alte evenimente.


Nu în ultimul rând, bucătăriile de vară pot fi integrate în conceptul de camping modern, unde turiștii pot găti afară, în timp ce se bucură de facilitățile unei bucătării complet utilate. Acestea pot avea grătare, aragaze, zone de preparare a bucatelor și poate chiar spații de luat masa și ar putea fi o alternativă confortabilă și stilată pentru tradiționalele zone de gătit la cort, răspunzând, astfel, și nevoilor turiștilor mai pretențioși.


2. Bucătărie de vară la țară: foișor sau anexă la casă?

Bucatarie de vara la tara foisor sau anexa la casa - terasa inchisa cu sticla, o masa, un scaun, alee de piatra, gazon

În ceea ce privește modelele de bucătarii de vară la țară, există două tipuri de astfel de construcții pentru care poți opta: primul dintre ele este bucătăria anexă, cu închidere pe una, două sau trei laturi, ținând cont de configurația spațiului disponibil. În acest caz, bucătăria va fi o extensie a spațiului de locuit, nu o construcție independentă. Dacă însă îți dorești un spațiu complet separat, într-un alt loc decât imediata proximitate a casei, cum ar fi grădina sau un colț al curții, atunci cel de-al doilea tip de bucătărie de vară, cea sub formă de foișor, va fi alegerea optimă pentru tine. 


2.1. Bucătărie de vară la țară: foișor în curte sau grădină


Alegerea între amplasarea unei bucătării de vară sub forma unui foișor în curte sau în grădină depinde de preferințele personale, stilul de viață, spațiul disponibil și caracteristicile mediului înconjurător. 


Amplasarea bucătăriei de vară în curte îți poate aduce multiple avantaje: pe lângă atmosfera plăcută, ideală pentru socializare și timp petrecut cu familia, te poți bucura și de un sentiment de libertate, evadare, de o conexiune mai profundă cu natura, dar rămânând totuşi aproape de casă, pentru a putea ajunge imediat acolo, în caz de nevoie.


O bucătărie de vară în grădină, pe de altă parte, îți oferă mai multă intimitate, mai multă liniște, fiind ideal amplasată pentru activitățile artistice, creative, care necesită această formă de izolare. 


Aici te poți refugia, pentru a-ți reîncărca bateriile după o zi dificilă sau poți petrece alături de jumătatea ta o seară romantică, sub un acoperiș de sticlă, privind cerul înstelat - posibilitățile sunt nenumărate.


2.2. Bucătării de vară la țară: extensii ale spațiului de locuit


Când te gândeşti să amenajezi o bucătărie de vară, una din idei poate fi şi integrarea acesteia sub formă de extensie a casei, cu acces direct din interior, pentru mai multă comoditate și un design unitar. Această opțiune este ideală pentru a minimiza deplasările lungi în timpul gătitului, pe lângă faptul că îți oferă o extindere a spațiului util al casei. În plus, te vei putea bucura de utilizarea bucătăriei de vară nu doar în sezonul cald, ci pe tot parcursul anului, încălzirea fiind mult mai uşor de asigurat.


Ideile de amenajare a unei bucătării de vară sunt variate, iar tu te poți bucura de farmecul naturii, oricare ar fi scopul principal al construcției:


  • Bucătăria de vară ca extensie îți permite să gătești și să pregătești mese în aer liber, oferind variaţie, flexibilitate și un cadru natural destins.
  • Poți crea zone de relaxare, cu mobilier confortabil, astfel încât să poți petrece timp cu familia și prietenii într-o atmosferă cât mai plăcută.
  • De la petreceri în curte la cine romantice sub cerul înstelat, aceste spații extind posibilitățile pentru petrecerea timpului în aer liber într-un mod distractiv.
  • Ideile de amenajare pentru bucătăriile de vară sunt infinite: gătit, pictat, lectură sau orice altceva îţi doreşti, poți configura și decora spațiul în funcție de propriile interese și pasiuni.
  • Priveliștea verde a grădinii și farmecul rural pot deveni parte din decorul bucătăriei de vară, oferind o senzație de armonie cu mediul înconjurător.
  • O bucătărie de vară poate deveni, desigur, și un loc unde să te refugiezi departe de agitația zilnică, pentru a-ți reîncărca bateriile.
  • Nu în ultimul rând, bucătăriile de vară pot fi concepute pentru a utiliza sursele de apă sau de energie regenerabilă, contribuind, astfel, la o abordare mai sustenabilă

Dacă spațiul tău nu este suficient de generos să poţi construi o bucătărie de vară separat, atunci o poţi crea ca extensie a casei, prin utilizarea unui sistem culisant pentru compartimentări interioare, o soluție inspirată care îți va aduce multă satisfacție.

3. Bucătărie de vară închisă: modernă, sofisticată, cu avantaje notabile

Bucatarie de vara inchisa moderna, sofisticata, cu avantaje notabile - masa cu 6 scaune, o ceasca de cafea, vie afara

Majoritatea modelelor de bucătării de vară sunt concepute să fie deschise sau să aibă o închidere parțială, astfel încât să permită o conexiune deplină cu natura și să creeze o atmosferă relaxantă în afara casei. Prin menținerea spațiului deschis, bucătăria va fi luminoasă și vei putea să te bucuri de frumusețea naturii, de aerul proaspăt și de priveliștea exterioară, în timp ce pregătești și savurezi mese copioase alături de familie și prieteni. Totuși, dacă te interesează și o formă de protecție împotriva ploii, vântului și a altor elemente meteorologice, însă vrei să te bucuri de beneficiile unei bucătării de vară deschise, atunci ar trebui să te orientezi spre un acoperiș din sticlă, ce combină confortul și siguranța sporită cu bucuria conexiunii directe cu natura, pe care doar un spațiu deschis ți-o poate oferi. 


Desigur, bucătăriile de vară sunt locuri excelente pentru relaxare și petrecerea timpului liber vara, însă ce faci toamna și iarna, când temperaturile sunt scăzute și nu îți mai permit să te bucuri de acest spațiu așa cum ți-ai dori? 


O bucătărie de vară modernă, închisă, este opțiunea ideală dacă vrei să folosești spațiul pe tot parcursul anului - poți lua în considerare fie o închidere parțială, fie una totală.


Există mai multe sisteme de închidere, pe care le poți instala fie individual, fie combinat, ținând cont de nevoi, preferințe, stil de viață și alte aspecte similare:


În alegerea tipului de închidere, este esențial să ții cont și de perioada în care intenționezi să folosești bucătăria. Astfel, dacă este vorba despre o utilizare exclusiv pe timp de vară, atunci panourile cu sticlă securizată sunt cea mai bună alegere pentru tine. Dacă, dimpotrivă, vrei să te bucuri de construcție pe tot parcursul anului, atunci panourile cu sticlă termopan (termoizolantă) sunt ceea ce cauți. 


Bucătăriile de vară închise cu sticlă prezintă multiple avantaje ce pot fi cântărite pentru luarea unei decizi aparent complicate:

  • Sticla permite pătrunderea luminii naturale în interiorul bucătăriei, creând o atmosferă primitoare și plăcută;
  • Te bucuri de protecție împotriva unor condiții meteorologice mai puțin prietenoase, precum vântul, ploaia sau zăpada;
  • Sticla conferă bucătăriei de vară un aspect modern și elegant, ce îți permite să creezi un design sofisticat și atrăgător, fără un efort prea mare;
  • Pe timp de noapte, acoperișul din sticlă îți permite să te bucuri de priveliștea cerului înstelat, pentru o experiență unică, relaxantă și memorabilă;
  • Sticla termoizolantă ajută la menținerea unei temperaturi confortabile la interior, oferindu-ți, simultan, și o mai bună izolare fonică - această eficiență energetică poate contribui, în cele din urmă, la economisirea energiei folosite pentru încălzire sau climatizare.

Astfel, fără niciun dubiu, o bucătărie de vară în care se folosește sticlă la închiderea ei sau la construirea acoperișului, va beneficia de un plus de funcționalitate, estetică și confort.

4. Construcția unei bucătării de vară moderne

Constructia unei bucatarii de vara moderne - terasa inchisa, masa cu 4 scaune, gresie maro, gazon si brazi afara

Proiectul pentru bucătăria de vară la care ai visat mereu necesită atât o planificare atentă, cât și o execuție meticuloasă. Aceasta nu doar că trebuie să fie funcțională și modernă, ci și să se integreze armonios cu mediul înconjurător. 

Iată cum poți aborda construcția și amenajarea unei bucătării de vară moderne:


1. Etapa de planificare

Gândește-te la scopul bucătăriei de vară - vei găti aici, vei petrece timp cu familia și prietenii sau vrei un loc personal, pentru relaxare? Apoi, stabilește un buget realist pentru proiect, care să includă atât construcția, cât și amenajarea. O bucătărie de vară perfectă are nevoie de planificare atentă și grijă la detalii pentru a se materializa așa cum ți-ai imaginat-o.


Locul potrivit pentru bucătăria de vară trebuie ales ținând cont atât de dimensiunile spaţiului disponibil cât și de orientarea față de soare:

  • O bucătărie de vară orientată spre est poate beneficia de soarele de dimineață, excelent pentru micul-dejun sau pentru a începe ziua cu energie.
  • Dacă bucătăria ta de vară este orientată spre vest, vei avea parte de soarele de după-amiază și de apusuri spectaculoase. 
  • O orientare spre sud asigură o iluminare naturală echilibrată pe tot parcursul zilei. 
  • Dacă bucătăria ta de vară este orientată spre nord, vei beneficia de lumină naturală, dar vei avea parte de mai puțin soare direct. 

Nu în ultimul rând, decide dacă vrei un spațiu complet deschis, semi-închis sau cu un acoperiș subtil, precum cel din sticlă.


2. Construcția propriu-zisă

Chiar dacă ideile de bucătării de vară sunt diverse, asigură-te că ai o fundație solidă, şi structura construcţiei este sigură și rezistentă la condițiile meteorologice specifice zonei tale. 


Alege materiale rezistente la intemperii, ușor de întreținut și care să se potrivească cu designul casei. Lemnul tratat pentru exterior, metalul inoxidabil și sticla sunt printre cele mai rafinate și ofertante materiale.

Mai departe, colaborarea cu un profesionist te va conduce spre cele mai bune rezultate.


3. Amenajarea


Dacă ai aflat cum să construiești o bucătărie de vară modernă și sigură, următorul pas este amenajarea ei. 

Este important să delimitezi spațiul în funcție de activitățile dorite: zona de gătit, zona de servire, zona de luat masa și poate chiar o zonă de relaxare.

Alege aparatura adecvată (grătare sau plite speciale pentru exterior, un frigider, poate o masă de lucru), mobilier confortabil și rezistent la intemperii (mai ales dacă optezi pentru o bucătărie deschisă) și un sistem de iluminat care să-ți permită să petreci timp în bucătărie și după lăsarea întunericului - luminile suspendate, spoturile sau lămpile solare pot fi opțiuni eficiente.


Plantele pot adăuga o notă de prospețime și frumusețe bucătăriei, mai ales dacă ai optat pentru un foișor în curte.

Nu în ultimul rând, dacă zona ta este expusă la soare puternic, poți adăuga jaluzele, perdele sau un acoperiș retractabil, pentru a asigura protecția și confortul necesare. 


Lumina naturală și conexiunea neîntreruptă cu mediul înconjurător pot contribui la o stare de bine chiar și atunci când te afli în interior. Fiecare anotimp are particularitățile și frumusețea lui, iar tu te poți bucura de toate acestea, alături de familie și prieteni, într-o bucătărie de vară modernă și confortabilă, la care ai visat dintotdeauna. 


Acesta este locul în care poți să fii doar tu cu tine sau să împărtășești bucurii și experiențe cu cei apropiați; este locul în care nu doar gătești, ci creezi, trăiești și te conectezi cu tot ceea ce te înconjoară și te inspiră.



Sursă foto: Valedo.ro




Bucătăriile de vară: o conexiune neîntreruptă cu natura
VALEDO SYSTEMS S.R.L., Oana Diaconescu 20 septembrie 2023
Partajați această postare
Etichete
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu
Renovarea balconului la bloc: de la banal, la unic și modern