De ce apare condensul pe sticlă?
Vezi de ce se formează condensul pe sticlă și cum putem preveni acest fenomen

Indiferent de proiectarea sau de metoda de construcție a unei clădiri, neînțelegerea principiilor de condensare sau subestimarea nivelului de umezeală poate duce la o serie de situații neplăcute. 

Una dintre cele mai frecvente întrebări primite este: de ce apare condensul pe panoul de sticlă al sistemului meu Valedo? 

Mai întâi de toate, este necesar să înțelegem ce este condensul; conform DEX, condensul are următoarea definiție:

Așadar, cele două elemente care joacă un rol important în apariția condensului sunt umiditatea și temperatura.

De ce apare condensul?

Așa cum am precizat și mai sus, apariția condensuluieste strâns legată de prezența umidității și de temperatura scăzută.

În condiții normale, umiditatea are un impact considerabil asupra sănătății noastre și, pentru menținera confortului nostru, ar trebui să țintim către un nivel situat între 40% și 60%.  Valorile mai mici de 30% vor indica un aer prea uscat, ce va provoca disconfort și o senzație de uscăciune la nivelul gurii, al nasului și al gâtului în special în cazul celor mici, iar o valoare de peste 60% va semnala un aer cu o umiditate prea mare, ce poate agrava afecțiunile respiratorii. Pentru a spori confortul, este recomandat ca, pe lângă nivelul recomandat de umiditate, să menținem și o temperatură interioară situată între 19⁰C și 24⁰C. 

Firesc, problema condensării pe geamuri apare cu precădere în perioadele reci ale anului, atunci când temperatura de afară este scăzută iar noi petrecem mai mult timp în casă.  Astfel, vaporii de apă prezenți în mediul închis sunt alimentați din mai multe surse, plecând de la umidificatoare, gătitul în bucătării neventilate, dușuri fierbinți care favorizează apariția aburilor în baie, uscarea rufelor în interior, udarea în exces a plantelor din locuință și până la aerul pe care îl expirăm. Astfel, vaporii se acumulează în interior, nu se pot evacua în exterior, nivelul de umiditate din locuință crește, favorizând apariția  igrasiei sau a mucegaiului. De asemenea, umiditatea in exces poate avea o sursă și din exterior, aceasta pătrunzând în interiorul casei prin ferestre sau uși care nu se închid etanș sau prin pereți ce prezintă crăpături și favorizează infiltrarea apei. 

Condensul se va forma pe măsură ce nivelul de umiditate din interior crește și pe măsură ce temperatura panoului de sticlă va fi mai scăzută, fiind direct influențată de temperatura de afară. De aceea nu vom semnala prezența condensului pe geamuri în timpul verii deoarece acestea sunt  încălzite de soare și nu există variații mari între temperatura din exterior și interior.

Deși prima tendință este să dăm vina pe calitatea sistemelor de închidere pentru apariția condensului, este bine ca mai întâi să analizăm nivelul de umiditate din interior, căci, de cele mai multe ori, acesta se va plasa peste valoarea recomandată.

Canal special de preluare și drenaj al condensului

Deși sistemele Valedo nu pot preîntâmpina apariția condensului, am proiectat un sistem inteligent pentru a vă ajuta cu evacuarea acestuia. Astfel, sistemele noastre de închidere a terasei sau a balconului au o șină inferioară atent proiectată cu un canal de preluare și evacuare a condensului complet integrat. Acesta colectează și evacuează eficient în exterior condensul format pe sticlă, prin canalele special create în acest sens.

Mai mult, atât șina inferioară, cât și cea superioară, împreună cu profilele verticale de etanșare la perete sunt fabricate din aluminiu, un material rezistent, astfel încât sistemul se va păstra în condiții optime, fără a prezenta semne de coroziune.

Folosind canalul de preluare și evacuare condens, se evidențiază o serie de avantaje:

Acesta elimină neplăcerile provocate de acumularea apei rezultate din condens pe glaf sau scurgerea acesteia pe podea; condensul format va fi eliminat cu succes înainte de a deveni o bătaie de cap.

Nivelul de umiditate din spațiu se va diminiua, pe măsură ce condensul va fi evacuat în exterior.

Din moment ce umiditatea se va menține în limite normale, riscul de apariție a igrasiei sau a mucegaiului va scădea.


Cum putem scăpa de condens?

Pentru a putea scăpa de condensul format pe geam, trebuie ca mai întâi să aducem umiditatea din interiorul locuinței la un nivel adecvat. Acesta se poate realiza prin mai multe metode:

Alegeți un dezumidificator pe care să îl folosiți frecvent. Pe piață se găsesc variante eficiente și de mici dimensiuni, perfecte pentru locuințe.

Aerisiți frecvent toate camerele. Recomandat este să deschideți geamurile și să aerisiți fiecare cameră de două ori pe zi - dimineața și seara - pentru minimum 15 minute. Este una dintre cele mai simple, economice și eficiente metode de a optimiza valoarea umidității din locuință.

Pe cât posibil, renunțați să vă mai uscați hainele în interior. O idee este o investiție într-un uscător de haine sau chiar o mașină de spălat cu uscător integrat. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să uscați hainele lăsând unul dintre panouri deschis.

Folosiți hota atunci când gătiți. Cantitatea de apă rezultată în urma gătitului este semnificativă; închideți ușa de la bucătărie atunci când gătiți pentru a împiedica răspândirea aburului în locuință și porniți hota, ori, în lipsa ei, deschideți geamul pentru a favoriza evacuarea umidității rezultate.

Atunci când faceți duș sau baie, porniți sistemul de ventilație pe care să îl lăsați pornit o bună perioadă și după ce ați terminat. Dacă nu aveți instalat un sistem de ventilare în baie, atunci este recomandat să lăsați geamul deschis pentru ventilarea spațiului.

Evitați fluctuațiile de temperatură din locuință deoarece au rolul de a favoriza apariția umidității. Nu opriți sursele de căldură atunci când sunteți plecat, ci setați o temperatură care să rămână constantă.

O idee inedită este alegerea unor plante care să absoarbă în mode natural umiditatea din aer. Palmierul pitic, feriga, iedera sau crinul păcii sunt variante potrivite de plante care adoră umiditatea și care pot deveni adevărate dezumidificatoare naturale. 

Încercați să lăsați ușile deschise din interiorul locuinței atunci când plecați pentru perioade mai lungi de timp. Astfel, evitați acumularea unei cantități mai mari de umiditate într-o singură cameră și păstrați un flux natural de aer în locuință. 

În concluzie, condensul care se formează pe panoul din sticlă apare din motive ce nu pot fi puse pe seama sistemelor Valedo. În multe locuințe controlul umidității este o provocare, apariția acestuia fiind antrenată de o serie de factori care însă pot fi soluționați astfel încât să vă păstrați locuința în valori normale de umiditate. Cu toate acestea, inovația Valedo privind canalul de preluare și drenaj al condensului ajută beneficiarii sistemelor să își păstreze terasa sau balconul în condiții optime.


Misiunea noastră este să te ajutăm să transformi spațiul interior și exterior, prin sisteme și produse personalizate pe nevoile tale, astfel încât tu să te bucuri de eficientizarea spațiului și de tot ce îți poate oferi locuința ta. Îți punem la dispoziție un sistem complet, sigur și ușor de utilizat, astfel încât tu sa nu ai bătăi de cap și să ai convingerea ca sistemul Valedo ales este cea mai bună alegere pentru a te bucura de activități sociale, de cine romantice și de momente relaxante în spații care te reprezintă.

Dorești să afli mai multe detalii legate de sistemele Valedo? Contactează-ne folosind formularul de contact.

De ce apare condensul pe sticlă?
Valedo Systems SRL 22 iunie, 2021
Partajați această postare
Arhivează
Soluții moderne de închidere a teraselor comerciale
Află cum poți scoate terasa ta comercială din anonimat cu ajutorul sistemelor Valedo!