Am nevoie de autorizație dacă vreau să îmi închid balconul cu un sistem Valedo?

Inchidere Balcoane 2023- Avem nevoie de autorizatii?

​Oamenii sunt mereu în căutare de soluții noi pentru eficientizarea spațiului locuinței lor. De cele mai multe ori, o reorganizare a mobilierului este de efect și poate oferi un nou stil al locuinței, însă ce facem dacă ne dorim mai mult spațiu, mai ales dacă locuim la bloc?

O idee este închiderea balconului cu un sistem cu sticlă glisantă, și, astfel, dobândim un spațiu util aproape ignorat până atunci, o zonă pe care să o putem folosi cu succes drept loc de relaxare, o adevărată cameră suplimentară în apartament.

Cea mai frecventă întrebare pe care o primim din partea beneficiarilor finali proprietari de apartament este dacă sunt necesare autorizații pentru închiderile cu sticlă glisantă. Pentru mulți dintre potențiali clienți aceasta era una dintre motivele care îi făceau să amâne decizia de închidere a balconului deoarece nu doreau să înceapă un proces anevoios, ce implica o mulțime de drumuri și bine-cunoscuta hârțogăraie necesară oricărei interacțiuni cu autoritățile.


Ce autorizații am nevoie pentru închiderea balconului cu un sistem cu sticlă glisantă?

Depinde.....

Cadrul legal care reglementează aria privind construcțiile în România este reprezentat de legea nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Astfel, procesul de închidere a balconului este încadrat în categoria lucrărilor ce necesitau o autorizație de construcție și procedura implica prezentarea mai multor documente pentru obținerea unei astfel de autorizații, precum se specifică în art. 2 din legea nr. 50/1991. Principala justificare a necesitării unei autorizații este faptul că se consideră că orice închidere de balcon modifica proiectul inițial al clădirii, structura de rezistență și / sau aspectul arhitectural al fațadei clădirii.

În noiembrie 2019, legea a fost revizuită și procedura de obținere a unei autorizații a fost simplificata. În conformitate cu Legea 50/1991 republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit art. 3, autorizația de construcție se eliberează pentru:

"a) lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora, cu excepția celor prevăzute la art. 11;"

Astfel, pentru a putea obține o autorizație pentru lucrările de modificare a compartimentărilor interioare, cât și pentru cele de închidere a balcoanelor / logiilor existente, indiferent că sunt situate în blocuri sau ansambluri rezidențiale noi, sunt necesare următoarele documente:

  • Memoriu de arhitectură;
  • Releveu;
  • Propunerea de închidere a balcoanelor / logiilor, pentru lucrările aferente acestora;
  • Avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiza tehnică pentru unitatea locativă / spaţiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcţiune.

În cazul ansamblurilor rezidențiale noi este necesar să consultați Regulamentul Condominiului, dacă acesta există. În funcție de proiectant și de planul general al ansamblului, închiderea balconului cu sticlă glisantă poate să fie supusă unor interdicții sau condiționări cu privire la executarea acestor tipuri de lucrări.

Pentru a fi în perfectă legalitate, după ce proprietarul intră în posesia acestor documente și avize, acesta este obligat să obțină și acordul vecinilor pentru demararea lucrărilor. 

O veste bună este faptul că, în ceea ce privește posesorii balcoanelor aflate la parter, procedura este mai puțin anevoioasă. Astfel, cei care stau la parterul blocurilor se bucură de alte condiții pentru închiderea balcoanelor, conform art. 7 din Legea 50/1991.

Așa cum știm, balcoanele aflate la parter sunt mai expuse atât noxelor care pot intra direct în apartament, în special în cazul bulevardelor intens circulate, a zgomotului produs pe stradă sau pe căile de acces, a prafului și gunoaielor, dar mai ales pot fi văzute drept o cale de acces de către persoane străine care au intenția de a pătrunde în locuință. Proprietarii de apartamente aflate la parter pot invoca creșterea securității unei locuinței sau a calității vieții locatarilor atunci când doresc închiderea balconului cu sticlă glisantă. Mai mult, aceștia au nevoie de acordul obținut din partea asociației de proprietari și nu neapărat și de acordul vecinilor, așa cum se întâmplă în cazul închiderilor pentru balcoanele aflate la etajele superioare.

Deci nu e nevoie de autorizatie?

​Pentru multe administratii locale , inchiderea balcoanelor cu sisteme Valedo sunt considerate acceptabile fara a fi necesara o autorizatie de construire, considerate structuri usoare, total glisante care aduce beneficii atat arhitecturale cat si eficientizarea locuintelor de accea recomandam sa intrebati in primul rand la administratia locala din care faceti parte

Cele 2 motive pentru care administratiile locale accepta inchiderea balcoanelor cu sistemele Valedo fara sa fie nevoie :

​Inchiderea balconului cu sistemul glisant Valedo BKS poate aduce beneficii semnificative si in ceea ce priveste imbunatatirea generala a arhitecturii urbanistice a orasului. Acest sistem poate fi o solutie ideala pentru proprietarii de locuinte care doresc sa aduca un ton modern si urbanistic cladirilor si sa contribuie la transformarea estetica a orasului.

​Totodata poate aduce beneficii semnificative si in ceea ce priveste cresterea eficientei termice a cladirilor si apartamentelor. Acest sistem poate ajuta la reducerea costurilor de incalzire, la cresterea confortului termic si la protejarea impotriva conditiilor meteo extreme. De asemenea, sistemul poate contribui la imbunatatirea eficientei energetice a cladirii si la reducerea impactului asupra mediului, facand din inchiderea balconului cu sistemul glisant Valedo BKS o optiune ideala pentru proprietarii de locuinte si pentru orasul in ansamblul sau.

Concluzii

Cu toții am întâlnit de-a lungul timpului reprezentanți ai autorităților care au avut interpretări fie permisive, fie severe ale același legi, dar tendinta generala din partea administriilor locale este de a accepta inchiderea balcoanelor cu acest sistem glisant.

 Astfel, concluzia este una simplă: pentru a fi convinși că sunteți în deplină legalitate, vă sfătuim să adresați o solicitare administratiei locale.

Pentru a putea primi un răspuns cât mai clar, vă sfătuim ca în solicitare să specificați dacă balconul a mai fost închis, mai precis, dacă înlocuiți tâmplăria veche cu un sistem glisant sau dacă acum închideți prima dată balconul și ați ales un sistem glisant Valedo. 


Am nevoie de autorizație dacă vreau să îmi închid balconul cu un sistem Valedo?
VALEDO SYSTEMS S.R.L. 16 martie, 2023
Partajați această postare
Arhivează
Logare pentru a lăsa un comentariu
Sticla securizată: ce este și de ce să o alegi pentru închiderea terasei sau a balconului tău?